Wildpluk Woensdag: Klimop

Vandaag een giftige Wildpluk Woensdag. Hé?
Klimop moet je namelijk niet eten, de bladeren en vruchten zijn giftig.
Hij staat er vandaag bij omdat klimop een hoog gehalte aan saponinen in zich heeft, waardoor je er prima mee kan wassen! Saponinen worden ook wel zeepstoffen genoemd; het zijn schoonmakende, antibacteriële en schimmelwerende stoffen. Zie onderaan voor recepten

De klimop is altijd groen, waardoor je ‘m het hele jaar door kan vinden en gebruiken. Klimop behoort officieel tot de lianen, omdat de plant bomen gebruikt als steun. Hij kan zo’n 400 jaar oud worden, dan wordt de stengel zo dik als een boomstam.

groene-avonturen-wildplukken-klimop

Geneeskrachtig: Uitwendig kunnen de bladeren heel goed gebruikt worden. De bladeren hebben een kalmerend effect op het perifere zenuwstelsel. Ze zijn dan ook geschikt bij reuma, pijnlijke en opgezette benen, zenuwontsteking en ischias.

Luchtzuivering: De Klimop verwijdert trichloorethyleen en benzeen uit de lucht, maar is vooral goed in het verwijderen van formaldehyde uit de lucht. Dit is een stof die in vrijwel elk binnenklimaat voorkomt en komt o.a. vrij uit spaanplaat, meubels en textiel. De klimop kan deze stoffen uit de lucht halen en daarmee de lucht zuiveren.

groene-avonturen-wildplukken-klimop-3

Dieren: De dichte bladeren van Klimop zijn goede nest- en rustplaatsen voor vogels zoals de merel. Vlinders gebruiken de planten als rustruimte voor de nacht en de bloemen trekken, als één van de laatste nectarleveranciers van het jaar, veel nachtvlinders, bijen en hommels aan.

Schadelijk voor huizen? Water haalt Klimop uit de bodem, de muur waarop hij groeit wordt daardoor droog gehouden. Vroeger kon Klimop muren aantasten, toen er nog veel gevoegd werd met kalkhoudende metselspecie. Als je huis na 1920 is gebouwd hoef je daar niet bang voor te zijn, dan heeft klimop juist het voordeel dat het voor extra isolatie van de buitenmuur zorgt.
Ook de groei van bomen wordt niet belemmerd door klimop.

Recepten
Natuurlijke waskracht – plantaardige zeepvervangers is een pdf vol alternatieven voor zeep.
Bladzijde 26 gaat over de klimop. 50 gram klimop mixen met 1 liter water (in blender/staafmixer), 2 minuten koken, filteren en je hebt vloeibaar wasmiddel. Te gebruiken als handzeep, shampoo of wasmiddel. (donkere was)
– Van de twijgen kun je een gele en bruine verfstof verkrijgen

Bronnen: 
ecolonie, natuurpunt.be, tallsay

groene-avonturen-wildplukken-klimop-2

 

5 gedachtes over “Wildpluk Woensdag: Klimop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s