Wildpluk Woensdag: Walnoot

Het noten en tamme kastanje seizoen is aangebroken!
Of eigenlijk al in volle gang. Het mooie van hazelnoten en walnoten is dat ze lang houdbaar zijn.
Zelf heb ik nog steeds walnoten en hazelnoten van vorig jaar die nog prima te eten zijn.

In openbare parken weten veel mensen de okkernoot boom (ander woord voor walnoot) te vinden, vind daarom je eigen geheime plekje. Zelf mocht ik vorige week bij iemand in de achtertuin walnoten rapen. Op de grond lag nauwelijks nog iets, maar gewapend met een lange stok vielen ze zo uit de boom. Het werd een spel van aanvallen en duiken, wat niet altijd goed ging, een enkele viel op m’n hoofd. Ze liggen nu lief naast elkaar te drogen, als je ze schud en je hoort de noot rammelen zijn ze goed gedroogd.

De walnoten vallen botanisch gezien onder de steenvruchten en dus niet onder de noten.

 wildpluk-woensdag-walnoten-groene-avonturen-8

Vroeger: Uit archeologisch onderzoek is gebleken, dat in Frankrijk achtduizend jaar geleden al walnoten werden geroosterd en gegeten. Tevens zijn sporen gevonden dat de walnoot ruim tweeduizend jaar voor Christus ook in Babylonië bekend was en gebruikt werd. De oude Grieken en Romeinen beschouwden de walnoten als koninklijk voedsel.

 Gezondheid: In de Griekse mythologie staat de walnotenboom bekend voor het symbool van wijsheid. Als je de noot gepeld hebt en je naar de vorm van de walnootvrucht kijkt kun je ook zien dat deze zelfs een beetje op hersenen lijkt. Er zitten veel omega 3 vetzuren in walnoten, de hersenen bestaan uit ongeveer 8% uit omega 3 vetzuren, walnoten zijn goed voor je hersenen dus. Walnoten helpen bij griep en verkoudheid, ontsmetten van wonden, eczeem, overmatige transpiratie en zijn wormafdrijvend.

wildpluk-woensdag-walnoten-groene-avonturen-3

Toepassing: Walnoten kunnen gegeten worden, zodra ze in de herfst van de boom gaan vallen. De walnoot is als hij aan de boom hangt omringd door een vlezige omhulsel met groene buitenkant. Dit vlezige omhulsel is ook als kleurstof voor verf gebruikt. Handen worden helemaal zwart als ze een uurtje walnoten hebben opengemaakt. Een betere methode is het daarom om de walnoten mét hun omhulsel in een hoek van de tuin te leggen op een steen of schaal en twee weken te wachten; dan is de schil weggerot en kunnen de walnoten makkelijk schoon worden gemaakt.

De noten kunnen rauw worden gegeten of in allerlei gerechten worden verwerkt. Uit de noten kan een olie voor salades gewonnen worden geschikt voor salades en om mee te bakken. De olie kan echter niet lang bewaard worden, omdat het snel ranzig wordt. Sap wordt in de lente afgetapt en ingekookt om suiker van te maken. Bladeren en de noten kunnen worden gedroogd om later te gebruiken.
Witte kringen in een houten tafel kunnen worden verwijderd door er met een rauwe, gepelde walnoot overheen te wrijven.
Schors: Gedroogde schors en schil van de noten worden gebruikt om de tanden schoon te maken.
Walnoot werd vroeger vaak dicht bij boerderijen en mesthopen gezet. Vliegen houden niet van de geur van de walnoot en bleven op een afstand.


Bladeren:
 De bladeren van de walnoot werden op de vensterbank van de slaapkamer gelegd of op de nachttafel naast het bed om muggen te weren.

Hout: Het hout is donkerbruin, taai, buigzaam en duurzaam. Vanwege de mooie tekening wordt het hout gebruikt als fineer- en meubelhout. Vroeger maakte men er gebruiksvoorwerpen van, zoals lepels, deurklinken en vliegtuigpropellers.

 wildpluk-woensdag-walnoten-groene-avonturen-9

Schillen: Ook de walnotenschillen worden vermalen veel gebruikt, niet om te eten, maar als polijst- of isolatiemiddel of zelfs om mee te scrubben.

 Textiel: De walnoot wordt zonder fixeermiddel als verfstof voor textiel gebruikt. De bladeren geven een beige-bruine kleur en de groene schillen zorgen voor een licht- tot donkerbruine kleur.
De schors geeft verschillende tinten bruin en de eetbare noten geven een donkerbruine kleur.
Ook het haar werd vroeger bruin geverfd met een aftreksel van de groene schillen en de bladeren van de walnoot.
Groene Walnoten: Rond de dag van Sint Jan, 24 juni, kun je de jonge, zachte, groene noten van de walnootboom oogsten. De noten hebben een doorsnede van ongeveer 3 ½ cm, en ze moeten zacht genoeg zijn om met de botte kant van een stopnaald helemaal doorheen te prikken.

De groene noten worden verzameld voor het maken van walnotenlikeur, wijn en walnoten op zuur en zelfs gesuikerde walnoten. De groene noten gaan vaak eerst een maand of twee op pekel. Prik hiervoor de noten in met een vork voordat je ze in de pekel stopt.

Recepten: Diverse groene walnoten recepten, rucolasalade met walnoten, walnoten tapenade, walnoot melk, walnoot pesto, vegan walnoot kaas en walnoot ‘vlees’ 

wildpluk-woensdag-walnoten-groene-avonturen
Ze kunnen enorm zijn! De linker is alleen niet goed aan het drogen, waardoor ‘ie een beetje aan het schimmelen is.

walnoten-groene-avonturen

8 gedachtes over “Wildpluk Woensdag: Walnoot

 1. coloremartine

  Met St. Jan de groene noten plukken, rondom inprikken en een week in water (dagelijks verversen) Dan in suikerwater koken en hiermee in inmaakpotten vullen.
  Met kerstmis maak ik dan een notendessert.
  Notencake, notenijs en de zwarte, zoete noten in plakjes gesneden erbij. Toefje slagroom?
  Heerlijk…………………

  Like

 2. suus

  Echt kadootjes die walnoten! Waar wij een klein huisje huren hebben ze ook twee walnotenbomen echt geweldig! Kun je beter de noten uit de schil halen en drogen op een plaat ofZo en dan in een weckpot doen of toch beter gewoon in de schil

  Like

 3. levenomteeten

  Ik wist helemaal niet wat walnoten er in de boom zo uitzagen! Misschien ergens ook wel logisch, want hoe zitten ze anders ‘vast’ aan de boom. Maar nu weet ik waar ik naar uit kan kijken. ^^

  Like

 4. groene vrouw

  Hier staat in de gang ook een verrijdbaar opbergkarretje met 3 lagen vol met gedroogde walnoten daar kunnen we een heel jaar mee vooruit, lekker hoor!
  Ook wij hebben een boom gevonden die langs de weg staat en de rest valt bij mensen in de tuin wat op de weg valt laten ze liggen en word kapot gereden…….zonde, ook langs de weg verkopen mensen walnoten voor een prikkie.
  In de winkels zijn ze erg duur vergeleken wat ze langs de weg vragen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s