Wildpluk Woensdag: Echte Kamille

Vroeger: In het volksgeloof in de middeleeuwen was de werking van de plant het grootst als hij voor Sint Jan werd geplukt. Na die datum zou hij schadelijk zijn bij gebruik, omdat hij door heksen zou zijn besprenkeld. Ook zou de plant heksen weghouden als hij aan het huis werd gehangen.
Vroeger keek men naar bomen, struiken en planten om het weer te voorspellen. Wanneer de bomen en planten vroeg bloeien is dat meestal een aankondiging voor een goede zomer. Bijvoorbeeld de kamille. Wanneer vroeger de mensen kamille in mei roken, dan werd het vast en zeker een goede, warme zomer.

IMG_6968


Geneeskrachtig: 
In het antieke Egypte werd kamille gebruikt bij koorts- en ontstekingsproblemen. Dioscorides, pionier van de geneeskunde en kruidenwetenschap, gebruikte de plant bij keelpijn, mondslijmvlies aandoeningen, slecht helende wonden en menstruatieperikelen. De hedendaagse wetenschap heeft deze werkingen bevestigd.

IMG_6993

Toepassing: Van de gedroogde of ongedroogde bloemen kan thee gezet worden.
Ook kun je kamille azijn maken of jonge twijgjes kamille door een salade of warm gerecht mengen.

Je kunt kamillethee gebruiken om bijvoorbeeld granen in te koken. Kamille smaakt ook lekker in zoete gerechten (koekjes, taart)

Bronnen: http://mens-en-gezondheid.infonu.nlhet weer intropagina

Echte kamille - groene avonturen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s