Geld

Wat als geld niet belangrijk zou zijn? Wat zou je dan doen?
Leef je dan nog steeds hetzelfde leven? Werk je dan nog steeds vijf dagen per week?
Of zou je wereld er dan anders uitzien?

Het kan namelijk: zonder geld of met heel weinig geld leven.
Mensen reizen de wereld over zonder geld of leven hun lievelingsleven zonder een groots inkomen.
Het enige: je moet er wat voor opgeven. Gemak, niet meegaan met de rest, uit je comfort zone durven stappen.

Geld is tijd. Veel mensen werken veel, maar leveren tijd in. Ze hebben het altijd druk-druk-druk.
Maar waarvoor werken ze eigenlijk? De basisbehoeften worden met veel minder werk ook gehaald.
Een ‘dak’ (het doek van een yurt vind ik ook prima) boven m’n hoofd en gezond eten. Daar geef ik m’n geld aan uit, de rest is niet persé nodig. (maar is soms wel heel fijn)

12473680_849583255153830_5976745679749266048_o

Blij word ik van de natuur, connecten met nieuwe mensen en vrienden, dansen, met een groep mensen aan iets werken/iets bouwen, feest vieren, creëren, wildplukken en koken. En wat een geluk, daar is niet/nauwelijks geld voor nodig.

Vorig jaar leefde ik een tijdje van 550 euro per maand (met een huur van 250 euro) en dat maakte me veel creatiever, avontuurlijk en groener.
Ik maakte zelf kado’s, redde voedsel van de markt en gebruikte LETS als ruilmiddel.
Niet alles kon, maar de dingen die ik wél deed, daar was ik heel dankbaar voor.

Nog steeds leef ik onder de uitkering grens (ik spaar een gedeelte van m’n uitkering) maar voel me enorm rijk. Ik eet gezond, woon in een mooie, grote kamer, ik heb lieve vrienden om me heen en ik doe bijna alles wat ik wil doen. En nee, ik ga niet duur op vakantie, kijk geen tv, koop geen nieuwe dingen, ik heb geen auto en ik zit niet op yogales.
Maar dat alles maakt me niet uit.

De komende tijd wil ik weer wat simpeler leven, (nog) minder geld uitgeven.
De afgelopen tijd heb ik iets te veel op marktplaats gekocht en iets te dure lokale groente gekocht. Ha.
Het plan: €150 voor eten (had ik maar een moestuin) en €50 voor de rest (kringloop shizzle, reizen etc.) we zullen zien!

Op dit moment heb ik een BBZ uitkering (voor startende ondernemers) maar deze wil ik over een half jaar gaan stopzetten.
Niet omdat ik op dit moment genoeg geld verdien als zzp’er, maar meer omdat ik het vertrouwen heb dat het wel gaat lukken, zonder een uitkering. Misschien betekent dit dat ik de eerste maanden weinig geld kan uitgeven of dat ik naarstig opzoek moet gaan naar klusjes. Maar afhankelijk zijn van een uitkering, ik heb er geen zin meer in.

Ook ga ik m’n workshops en lezingen op vrijwillige donatie aan bieden.
Een groen leven moet voor iedereen toegankelijk zijn, geld moet hierbij niet in de weg staan.

 Inspirerende mensen die op een andere manier met geld omgaan:

Rob Greenfield is een groene avonturier/positieve activist uit Amerika.
Hij heeft $3600 aan bezit, inclusief het geld wat hij met zich meebrengt. Hij leeft van $5000 per jaar, verdient hij meer dan geeft hij het weg aan groene/sociale non-profit organisaties.
Hij heeft geen huis, heeft 100 items als bezit (in een backpack) en reist samen met zijn vriendin de wereld over, ze kamperen of slapen bij mensen thuis en werken aan groene projecten.

Liselotte Roosen leeft zonder geld in Noorwegen. Haar eten red ze uit de containers of plukt ze in het wild, ze mag gratis in een gedeelte van een boerderij wonen en gaat binnenkort als nomade de wereld over trekken.

Raphael Fellmer en zijn gezin leven zonder geld in Berlijn. In deze mooie documentaire krijg je een kijkje in hun leven. Hoe ze voedsel redden, gratis workshops geven en de wereld een stukje mooier maken.

Tijdens het permacultuur festival nam ik deel aan een workshop ‘Geldloos denken’ van Marc Siepman.
Marc Siepman geeft gratis (op donatie basis) workshops en lezingen over het bodemleven en geldloos denken. Ook is hij een Meenderij, een geldloze boerderij, aan het opzetten.
Hij inspireerde mij om mijn eigen workshops en lezingen ook op donatie basis aan te bieden.

Carolien Hoogland leeft een jaar zonder geld, door spullen en diensten te ruilen.
De tijd die ze overhield, besteedde ze aan eigen projecten.

Hoe gaan jullie om met geld? Zou je liever iets meer willen hebben?
Of ben je helemaal content met dat wat je nu hebt? 

14 gedachtes over “Geld

 1. Ik zou graag geldloos leven en kies al voor deeltijds werk. Ik loop echter constant tegen het probleem van rekeningen niet te kunnen betalen als alleenstaand moeder. Respect voor hen die het lukt, maar ik blijf ploeteren (ik weiger dan ook wel om veel te werken voor meer geld en geniet liever van kwaliteit).

  Like

  1. Een mooie combinatie is denk ik ook heel waardevol. Het hoeft niet helemaal geldloos, dan moet je echt je leven omgooien en buiten de maatschappij gaan leven. Of in ieder geval totaal andere keuzes maken wat betreft wonen, eten etc.
   Het is toch heel mooi dat je deeltijds kan werken, super! :)

   Like

 2. Ik deel je mening volledig Marin! Ik vind dat geld het ergste in sommige mensen kan losmaken en heb dan ook niets met snelle salesmannen in dure pakken en beleggingen.
  Ik start 1 sept mijn 2e bedrijf, maar ik doe daarmee wel dingen die ík leuk vind en zit niet meer vast in de stressvolle 9-5 cultuur.
  Wij streven er naar om kleiner te gaan wonen en dichter bij de natuur, waarmee dus ook onze kosten zullen dalen. Het liefst zou ik volledig zelfvoorzienend leven

  Like

  1. Wauw, super! Ondernemen en datgene doen wat je super leuk vind én daar geld mee verdienen, hoe mooi is dat! Dat probeer ik nu ook langzamerhand te doen.
   Want ik heb nog steeds elke maand de huur en boodschappen etc.

   En je droom, dat herken ik!

   Like

 3. chlorofyl

  Hmm.. iets om over na te denken! Ik zie geld ook echt puur als een middel waarmee ik toegang heb tot bepaalde goederen/diensten, het geld op zichzelf vind ik totaal niet interessant. Omdat ik studeer bouw ik helaas een studieschuld op, maar ik probeer zo min mogelijk te lenen en leef dus lekker zuunig :)
  Maar overall zou ik het liefste wel ietsje meer geld hebben, enkel zodat ik niet zou hoeven lenen.

  Like

  1. Ai ai ai, de studieschuld. Die heb ik ook helaas, van de tijd dat ik totaal niet zuunig leefde :(
   Inderdaad, het is een middel om bepaalde goederen/diensten te verkrijgen.
   Het niet hebben van schulden en enigszins comfortabel is het fijne van het hebben van geld

   Like

 4. Wauw. Wat een inspirerende kijk op het leven. Ik vind het inderdaad weleens een benauwende gedachte dat mensen maar veel werken om dingen te kunnen kopen, maar eigenlijk nauwelijks tijd hebben om te genieten, omdat ze zoveel moeten werken. Droevig eigenlijk. Maar ik zou het best eng vinden om zonder geld te leven. Maar het kán dus wel – aan de verhalen te zien. Iets om over na te denken.

  Like

 5. izerina

  Boeiend,zoals jij wilt en kunt leven. Maar vergeet niet,daarvoor heb je een goede gezondheid nodig. Want ziek zijn is duur en met weinig energie kun je niet in een wijde cirkel boodschappen doen,zelf maken/zoeken of bijverdienen.

  Like

 6. loenaaraya

  En inspirerend artikel. In de krant van een klant las ik het verhaal van iemand met een dergelijk avontuur hier in de buurt.

  Wij proberen onze eigen stappen te ondernemen, willen klein wonen en ik werk maar halftijds en blog (voorlopig zonder winst) de rest van mijn tijd. Maar het is zwaar. Vriend heeft een mentaal narigheidje een dat kost klauwen met geld. Favorieten hier om het leven leuk te maken is werken voor mijn drankjes op cafe (mijn oude bazin schenkt biologische thee voor een afwasje ;) ) en de kringloop.

  Maar helemaal zonder? Een droom mss om zelfvoorzienend en vrij te leven. Maar voorlopig hebben we de mogelijkheid nog niet binnen handbereik.

  Like

 7. levenomteeten

  Ik vind dit altijd een fascinerend onderwerp en heb net de documentaire over Raphael Fellmer gekeken, krijg meteen weer een boost inspiratie om zelf aan de slag te gaan. Vooral de deel-economie spreekt mij zeer aan en probeer ik mijn steentje bij te dragen. Tijd om weer eens wat boeken naar de ruilbieb te brengen.

  Like

 8. Wow lekker lage huur :D Ik werk nu wel fulltime omdat ik een huis moet vinden (eind van het jaar moet ik uit mijn woning) en het is nogal lastig om een normaal huis voor een normale prijs te vinden (huizen in Nederland zijn te duur), dus als ik fulltime werk heb ik meer kans.

  Like

 9. Pingback: Waard om te delen #1 – Lisa Ontdekt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s