De bloemen kunnen 160 soorten vliegen, kevers, spinnen en andere insecten aantrekken. De dode holle stengels, die in de winter blijven staan worden door spinnen en insecten gebruikt om te overwinteren. Soms worden ze door hongerige vogels (zoals pimpelmees) opengehakt.
Geneeskrachtig: In de traditionele geneeskunde is gewone berenklauw sinds lange tijd een plant die wordt ingezet bij hoge bloeddruk. Een Frans onderzoek uit 2013 onderzocht de bloeddrukverlagende werking. Het blijkt dat stoffen in gewone berenklauw de spieren rond de aders doen ontspannen. In de traditionele geneeskunde wordt de wortel en het blad gezien als een afrodisiac, een spijsverteringsbevorderaar, een slijmoplossend middel en een kalmerend middel. Soms wordt het nog voorgeschreven bij bronchitis en keelontsteking. Een tinctuur wordt gegeven bij algehele zwakte. De wortel van gewone berenklauw is onder andere werkzaam bij spijsverteringsproblemen, zenuwziekten en epilepsie.

Herkennen:
Verwar de gewone berenklauw niet met de reuzenberenklauw, als je deze aanraakt (en vooral als het sap op je huid komt) en daarna in de zon gaat krijg je enorme blaren.
Het verschil: De reuzenberenklauw is groter dan twee meter, heeft grotere bloemen, meer dan 20. schermbloemen (op 1 stengel) en scherpere randen en diepere inkepingen. Die van de gewone berenklauw zijn wat meer afgerond. De kleur van de bladeren van de gewone berenklauw is ook wat matter dan die van de reuzenberenklauw. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=-twjXFcn7yI & https://www.youtube.com/watch?v=sysmrqw4sEo
Overig: Je kunt een didgeridoo maken van de holle stengel van de reuzenberenklauw. Maar pas op, het sap is gevaarlijk!