Wildpluk Woensdag: Gewone Berenklauw

Vroeger: De gewone berenklauw werd vroeger gebruikt om ‘oude’ aardappels, van het vorige seizoen, op smaak te brengen. Ook werden de planten verzameld als voer voor de varkens. De naam Berenklauw heeft de plant gekregen vanwege de grote, ruig behaarde bladeren, die men met de klauw van een beer vergeleek.

De bloemen kunnen 160 soorten vliegen, kevers, spinnen en andere insecten aantrekken. De dode holle stengels, die in de winter blijven staan worden door spinnen en insecten gebruikt om te overwinteren. Soms worden ze door hongerige vogels (zoals pimpelmees) opengehakt.

Geneeskrachtig: In de traditionele geneeskunde is gewone berenklauw sinds lange tijd een plant die wordt ingezet bij hoge bloeddruk. Een Frans onderzoek uit 2013 onderzocht de bloeddrukverlagende werking. Het blijkt dat stoffen in gewone berenklauw de spieren rond de aders doen ontspannen. In de traditionele geneeskunde wordt de wortel en het blad gezien als een afrodisiac, een spijsverteringsbevorderaar, een slijmoplossend middel en een kalmerend middel. Soms wordt het nog voorgeschreven bij bronchitis en keelontsteking. Een tinctuur wordt gegeven bij algehele zwakte. De wortel van gewone berenklauw is onder andere werkzaam bij spijsverteringsproblemen, zenuwziekten en epilepsie.

Wildplukken Berenklauw - Groene avonturen-2
Toepassen: De jonge bladeren en stengels kun je stoven en gebruiken als groente. De jonge plant heeft geen irriterende haartjes. De zaden zijn lekker in vruchtengerechten en zijn als specerij te gebruiken (ze smaken een beetje als kardemom), de jonge knoppen kun je als groente stoven, een beetje zoals broccoli. (daar lijkt het ook op) of inleggen in zoet-zuur.
Je kunt de oudere bladeren schillen als rabarber en dan opeten; je eet alleen de brede middennerf van het blad. De bloemen kun je gebruiken om ijs te parfumeren.
In Litouwen, Rusland, Letland en Estland worden de stengels geplukt en in de zon te drogen gelegd. De stengels worden geplukt voordat de bladeren zich ontvouwen. Er worden witte, zoete kristallen gevormd. De stengels bevatten namelijk olie en suiker.

Herkennen:
Verwar de gewone berenklauw niet met de reuzenberenklauw, als je deze aanraakt (en vooral als het sap op je huid komt) en daarna in de zon gaat krijg je enorme blaren.
Het verschil: De reuzenberenklauw is groter dan twee meter, heeft grotere bloemen, meer dan 20. schermbloemen (op 1 stengel) en scherpere randen en diepere inkepingen. Die van de gewone berenklauw zijn wat meer afgerond. De kleur van de bladeren van de gewone berenklauw is ook wat matter dan die van de reuzenberenklauw. Zie:  https://www.youtube.com/watch?v=-twjXFcn7yI & https://www.youtube.com/watch?v=sysmrqw4sEo

Overig: Je kunt een didgeridoo maken van de holle stengel van de reuzenberenklauw. Maar pas op, het sap is gevaarlijk!

 Bronnen:

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s