Lokaal eten – Dag 49

Motivatie, in het begin heb je er vaak heel veel van, iets verderop in het proces ebt het soms een beetje weg. En dan moet je het weer terug zien te vinden of toch echt doorzetten.
Anderhalve maand heb ik me super strikt aan het lokale eten gehouden, met meegebrachte saladebakjes naar vrienden, appelsap drinken tijdens feestjes en geen mosterd willen eten omdat daar niet lokale azijn en zout in zit. Toch merk ik dat de challenge iets groter is dan ik zelf had verwacht.
Van te voren is het heel makkelijk praten, een jaar lang lokaal eten, appeltje eitje. Als je eenmaal bent begonnen valt dat soms even zwaar.

Schermafbeelding 2016-07-19 om 11.10.23

De afgelopen week was ik er even klaar mee. Niet met het lokale eten, wel met het ‘verbod’ wat ik mezelf opleg. Ik voelde me een rebelse puber die helemaal klaar was met de opgelegde regels van z’n ouders. Of iemand die heel graag wil afvallen en na dagen wortels eten opeens tien taarten tegelijkertijd opeet.

Schermafbeelding 2016-07-19 om 11.10.47

Tijdens Welcome to the Village, een festival in Leeuwarden, ben ik iets minder streng geweest.
Doordat ik vrijwilliger was tijdens de opbouw kon ik mooi de hoofdingang inclusief tassencontrole omzeilen waardoor ik mijn eigen eten kon mee smokkelen. Zo heb ik tijdens het festival lokaal ontbeten, geluncht en avond gegeten. Wel heb ik elke dag een paar niet lokale dingen gegeten of gedronken. Niet lokale biertjes (vanaf dag twee heb ik lokale biertjes meegenomen), rauwe cacaorepen, koffie en vegan ijs.

Jep, ook koffie. Ik was er zo fijn van afgekickt, maar na 1 kopje lijkt het alsof je weer terug bij af bent.
Een dag later zegt je lichaam ‘neem toch nog zo’n lekker kopje’ en sindsdien (1,5 week) heb ik weer elke dag koffie gedronken. Nu ben ik het weer aan het afbouwen, knallende koppijn daar heb ik dit keer geen zin in.

Een mooie ervaring vond ik het. Hoe snel je weer ‘verslaafd’ kunt zijn en wat het met je lichaam doet.
Na 1 kopje zit rustig nadenken er niet meer in en voelde ik me gejaagd en veel emotioneler. Opeens temidden van leuke mensen op een festival een beetje triest zijn, op de een of andere manier heeft koffie dat effect bij mij (dat had ik in mijn koffie tijd soms ook al)
Dus: weg ermee.

Mooi om te zien hoe je het lokale met het niet lokale kunt combineren en dat heel streng niet altijd even goed is. Daardoor krijg ik juist méér zin in alles wat niet lokaal is.
Dat rauwe cacao reepje of het vegan ijs vond ik eigenlijk niet veel lekkerder dan een frisse lokale appel of een komkommer. En daar is ‘ie weer: de motivatie is terug!

Lokaal eten dag 49

Nu gaat dit stukje opeens over de lastige anderhalve week, maar die weken ervoor waren heel leuk en lekker!
Ik leerde de mensen beter kennen die mijn eten verbouwen, ontdekte een pluktuin vol rijpe bessen op loopafstand van m’n huis, had mooie gesprekken over lokaal eten en at tientallen haverpannenkoeken en kilo’s groente. (en viel daardoor opeens twee kilo af)

Lokaal eten - Groene avonturen-2

De komende tijd ga ik weer gemotiveerd door en zal ik iets liever voor mezelf zijn. Schuldgevoelens, die zijn nergens voor nodig. Dit hoeft namelijk geen jaar te worden waarin ik verdwijn in een a-sociale bubbel.
En een jaar bestaat uit maar liefst 1095 maaltijden, als ik mijn 95% regel toepas kan ik ongeveer 55 niet lokale maaltijden nuttigen, wat neerkomt op 1 maaltijd per week.
Dat lijkt me een fijn uitgangspunt, waardoor ik ook veel meer plezier beleef aan alle andere 1040 super lekkere lokale maaltijden.

Binnenkort zal ik een heuse wat-eet-ik-vandaag vlog maken. En misschien zelfs een Q&A video, dus als je nog vragen hebt over lokaal eten, ik hoor ze graag, dan beantwoord ik ze binnenkort!

6 gedachtes over “Lokaal eten – Dag 49

 1. chlorofyl

  Dat is heel normaal denk ik, af en toe de motivatie kwijt zijn – maar als je dan de ‘fout’ in gaat, merk je al gauw dat het eigenlijk niet zo veel voorstelt. Ineens heeft die chocoladereep zijn glans verloren. Daarom vind ik het ook heel goed dat je duidelijk zegt dat je 95% lokaal probeert te eten, want wij mensen zijn nu eenmaal niet perfect ;).
  Een “what I eat in a day”-vlog lijkt me super interessant om te zien! Ik kan wel een beetje extra inspiratie gebruiken :). Oh en ik ben ook heel nieuwsgierig naar je pannenkoekrecept :)

  Geliked door 1 persoon

 2. Mocht je nood hebben aan een lokaal diy geluksgevoeltje, dan kan ik je alsem aanraden (niet te vaak en niet als je zwanger bent): zoek op diy high uit eigen tuin op mijn blog. Ik moet er wel bij vertellen dat ik persoonlijk al een mega effect heb van zwarte thee (hypergevoelig)- maar wie weet werkt alsem bij jou ook?

  Like

 3. Pingback: Lokaal eten – Dag 97 – Groene Avonturen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s