Inspiratie: Boeken

Lokaal eten en inspiratie, ik loop over! Er zijn duizenden boeken over moestuinieren, tientallen over permacultuur, vele over ‘urban farming’, inmaken, ‘guerrilla gardening’ of over zelfvoorzienend leven.
En dan hebben we het hier alleen nog maar over boeken. Films, youtube kanalen, uitzending gemist, instagram accounts, initiatieven en blogs zijn dan nog niet eens meegerekend.
De keuze is reuze en ik weet eigenlijk niet waar ik moet beginnen. Deel 1 dan maar, dat er nog vele delen mogen komen.

Vandaag twee boeken die gaan over gezinnen die mij hebben geïnspireerd om een jaar lang lokaal te gaan eten, die een zelfde soort avontuur zijn aangegaan. Mijn lievelingsboeken zijn persoonlijke verhalen van mensen die bijvoorbeeld een jaar lang iets doen/niet doen en hier over schrijven. Dat je een kijkje krijgt in iemand zijn leven en ondertussen ook nog veel leert.

34e9a2a0557002476c0fb9e0d7b7bc9c
James en Lisa eten een jaar lang lokaal, alles komt van maximaal 100 miles/160 km (in Amerika ligt alles ver uit elkaar) Op de eerste dag gaan ze winkelen bij de supermarkt om de hoek en komen ze er achter dat ze niks kunnen kopen. Van de winkel met duizenden producten komt er niks uit de buurt. De zoektocht begint.
Ze doen er bijvoorbeeld zeven maanden over om een boer te vinden die tarwe produceert, in de tussentijd eten ze heel veel aardappelen.
Het boek leest als een soort dagboek, ze nemen je mee op reis. Wat maken ze mee dit jaar, wie ontmoeten ze? Welke recepten maken ze? Zeer aan te raden!

animal-vegetable-miracle
– In ‘Animal, vegetable, miracle‘ gaat de bekende schrijfster Barbara Kingsolver met haar gezin leven van de opbrengst van hun eigen enorme moestuin (of die van de buren/uit de streek) en van de dieren die ze houden. Naast Barbara schrijft dochter Camille haar bevindingen als tiener en de man des huizes Steven geeft informatie over de voedingsindustrie. Stiekem heb ik ‘m nog niet uit, en het gedeelte waarin ze hun eigen dieren gaan slachten is gelukkig nog niet geweest. Maar behalve het ‘animal’ gedeelte is het boek een mooie ode aan het lokale.
Nog niet gelezen, maar vast binnenkort wel:

5416343434_52a0e7be6e

The Quarter-Acre Farm, Spring Warren wil 75% van het voedsel wat ze eten in een jaar zelf gaan verbouwen. Haar man en kinderen vinden haar ‘crazyyy’. Maar ze doet het toch. Na een jaar van wormen, mislukkingen en gelukkig ook oogst zijn haar man en kinderen haar grootste fans.

Weten jullie nog boeken die lezen als een soort dagboek waarin iemand lokaal gaat eten of een moestuin heeft?

4 gedachtes over “Inspiratie: Boeken

 1. loenaaraya

  Wie weet heb je het al gelezen, maar no impact man stond op mijn leeslijst dit jaar. Niet enkel lokaal eten maar wel interessant vond ik. En in no time uit. De boeken die je aanraadt komen ook meteen op de leeslijst!

  Like

 2. groene vrouw

  60 jaar een tevreden leven een boek over Scott en helen Nearing. Die hebben 60 jaar zelfvoorzienend geleefd en waren vega’s in Amerika.
  Ik heb het boek al 2x gelezen, lekker geschreven en in het Nederlands!
  Jammer dat er zo weinig boeken zijn in het Nederlands zijn over zo iets, ik kan wel Engels maar Nederlands leest het makkelijkst voor mij!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s