Recept: Meiwijn taart voor bij een wijntje

Dit recept is bedacht en geschreven door Sofie van Verse Aarde

De –lieve-vrouwe-bedstro- is een cadeautje in de tuin. Een ontzettende woekeraar, maar zo’n lage lieve woekeraar waar je alleen maar blij mee kan zijn. Ik word tenminste erg vrolijk van deze lieflijke bloempjes.

Deze wijn; de ‘meiwijn’ die je hier mee kan maken, wordt in België en Duitsland nog vaak gedronken. (een paar takjes lieve vrouwe bedstro, witte wijn, appeldiksap of suiker en een sinaasappel in partjes een paar uur laten staan en dan door een vergiet halen) Wel is het ook bij de –lieve-vrouwe-bedstro- belangrijk om er niet te veel van te eten/drinken. Een hoge dosis van dit lieflijke plantje kan hoofdpijn bezorgen.

Als je een bosje in je huis hangt begint het bij droging heerlijk te geuren.

Dit is typisch zo’n taartje wat je eet op zo’n prachtige lente/zomeravond als vanavond, met een wit wijntje of rosé. Het gaat ook heel goed samen met hartige tapas.

150 gram havermout
160 gram abrikozenjam/ sinaasappeljam
80 gram walnoten
70 gram vijgen
70 gram dadels
200 ml diksap
250 ml droge witte wijn
Een hand met nog net niet in de bloei schietende lieve-vrouwe-bedstro takjes

Verzamel een handje –lieve-vrouwe-bedstro-  en hang deze een paar uur te drogen. Dan; vul een fles met 250 ml droge witte wijn, 170 ml appeldiksap (dus niet alle diksap) en vervolgens de takjes van de –lieve-vrouwe-bedstro-. Laat dit een paar uur trekken, je proeft nu duidelijk de smaak van –lieve-vrouwe-bedstro-

Verwarm de oven op 220 graden Celsius, meng 60 gram jam (dus niet alle jam) door de havermout en leg dit mengsel verspreidt op een bakplaat in de voorverwarmde oven.
Schud de havermout na tien minuten even om. Verlaag na 20 minuten de temperatuur naar 180 graden Celsius, schud de havermout nogmaals om en voeg dan de walnoten erbij. Plaats de schaal nog 10 minuten in de oven. Maal in de keukenmachine de havermout samen met de vijgen, dadels en 30 ml diksap tot een kruimelig deegje.

Pak een springvorm met bakpapier erin, en bekleed deze met het kruimeldeegje. Laat deze even rusten in de koelkast of vriezer.

Zeef het wijnmengsel en giet ongeveer ¾ deel in een pan. Los met een garde de agar-agar erin op en breng de vloeistof aan de kook. Laat het een minuutje goed doorkoken. Roer vervolgens het overige wijn erdoor en laat het mengsel een beetje afkoelen tot het licht begint te stollen. Dan giet je de gelei op het deegje en laat het verder uitharden. Wanneer de taart stevig aanvoelt verdeel je een dunne laag abrikozen- of sinaasappeljam op de taart.

Ik heb de taart versierd met vergeet-me-nietjes, die zijn eetbaar en mooi. En ernaast liggen nog enkele bloempjes van de –Lieve-vrouwe-bedstro-

verseaarde_recepten-meiwijntaart2_forweb

6 gedachtes over “Recept: Meiwijn taart voor bij een wijntje

  1. coloremartine

    Mijn lieve vrouwe bedstro staat nog in haar kinderschoenen dus ga ik dit receptje bewaren tot volgend jaar. Ziet er heerlijk uit trouwens…………..

    Like

  2. Groene Vrouw

    Heel lekker om er een siroop van te maken met of zonder appelsap en heerlijk in koude witte wijn. Zit ik nu net nl van te drinken :-)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s