Een ode aan de kleine winkeliers

De natuurwinkel op Terschelling

Een ode aan de kleine winkeliers.

Vergeet de Albert Heijn, de HEMA of de Bakkerij Bart. Maar richt je op de kleine winkeltjes/ondernemers.
De bezoeken aan de Albert Heijn van het afgelopen half jaar zijn op 1 hand te tellen.
Biologische wijn is het enige wat ik er af en toe koop, ik zal snel eens inslaan bij de wijnboerderij hier in de buurt.
Mijn groente haal ik bij de Stadsakker in Groningen, een winkel waar ze eigen moestuin groente verkopen. In Leeuwarden ga ik naar een dorpstuin, waar je eveneens verser dan verse moestuin groente koopt.  De rest koop ik bij Opgeweckt Noord, een verpakkingsvrije winkel in Groningen die veel werkt met lokale leveranciers. Een enkele keer kom ik bij de Ekoplaza. (want ja, sommige producten mét verpakking zijn toch wel heel lekker) Als je, zoals ik, alles biologisch wilt kopen ben je helaas wel iets beperkter (geen Turkse winkeltjes of de notenboer om de hoek)
De rest van mijn spullen koop ik tweedehands. (kringloop of marktplaats) Heel af en toe kom ik voor kleine dingen die niet tweedehands kunnen bij de Action, Etos of HEMA. De volgende keer ga ik voor een lokale onderneming kiezen. :-)
Voordelen om niet meer bij ketens te kopen: het is veel persoonlijker, je geld beland bij de juiste persoon en niet bij directeuren/onderdirecteuren en de andere lagen van een bedrijf, je wordt nog eens verrast door het aanbod. (bijvoorbeeld een gehele winkel vol panty’s of zwarte tomaten bij het moestuin kraampje), het is vaker zonder verpakking (of je kunt er om vragen), als je iets graag in de winkel wilt hebben of een klacht hebt heb je meer kans dan bij een keten (dan stel je als individu niks voor) Vaak zijn de winkels ook veel gezelliger ingericht. Zo kom ik af en toe in Leeuwarden bij ‘Auke Rauwerda’, een winkel die van boven naar beneden vol staat met gereedschap, touw, schroefjes etc. en waar ze altijd wel datgene wat je nodig hebt, hebben. 
Doen jullie mee met de komende maand zo weinig mogelijk bij ketens kopen? 
Tips: de vele kraampjes op de markt (van noten, groente, brood tot aan panty’s en knopen), de Turkse winkeltjes, de kringloop, de groenteboer, kaaswinkel, de boer met winkeltje (of kraampje aan de straat) van een paar dorpjes verderop, de lokale drogisterij/gereedschapswinkel..

En eveneens online: Etsy voor handgemaakte spullen, marktplaats of de vele andere kleine webshops.
Support de kleine ondernemers! :D

4 gedachtes over “Een ode aan de kleine winkeliers

 1. Ik ben opgevoed met het idee dat je brood bij de bakker haalt, groente bij de groente boer enz enz enz. Maar tegenwoordig is bij mij in de buurt geen bakker meer die echt zijn eigen brood bakt…. Is er geen groente boer meer te vinden of ik moet heel diep de stad in…

  Ik vind het zo jammer! Ik kocht toch liever daar mijn spulletjes dan bij de super markt.

  Like

 2. Ja jammer is dat hé :(
  Ik zocht gister een lokale drogisterij, was ook een heel eind fietsen, uiteindelijk toch gewoon naar de Etos gegaan..
  Of je moet 1x per week op bijvoorbeeld zaterdag een rondje kleine winkels/markt doen. Dat in ieder geval een gedeelte er vandaan komt. :)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s