Leven in een caravan

Zes jaar geleden was ik totaal gefascineerd door een kunstenaars/woonwagen/caravan kamp in Arnhem. Deze plek heb ik gefotografeerd en zat in mijn portfolio tijdens de toelating aan de kunstacademie in Den Haag.  Ergens goed verscholen op mijn harde schijf heb ik de serie terug kunnen vinden. (zie onderstaande foto’s)

 Een paar weken geleden zag ik een inspirerend stukje over Robis, bij Man bijt Hond. Robis woont sinds een jaar in Dordrecht in een caravan, zelfvoorzienend.
Na dit stukje dacht ik aaaa, zo tof! (maar leek de stap om het zelf te doen nog mijlen ver weg hahah)

En vorige week ontdekte ik de ‘Tiny house nation’, een serie over mensen die in een zelfgebouwd klein huisje op wielen gaan wonen.  Ik kende deze leuke ‘tiny houses’ al langer, maar opeens had ik een eureka moment en dacht ik:’ IK WIL DIT OOK’
Leven in een kleine efficiënte ruimte, zelfvoorzienend met niet teveel spullen, en in 1 stap ben je buiten.

Eigenlijk komt alles samen wat ik graag wil. Ik wil namelijk zelfvoorzienend wonen: dit kan in een caravan met een klein zonnepaneeltje, een zelfgebouwde compost wc, een regenton, een waterfilter en een houtkacheltje
Ik wil minder spullen: Hoi caravan, jij bent zo klein dat veel spullen niet eens kunnen.
Ik wil meer buiten en in de natuur leven: In een caravan ben je in 1 stap buiten en binnen heb je vrij weinig ruimte, dus ga je daardoor al veel sneller meer buiten leven.
Ik wil vrijheid, me niet elke maand zorgen maken of ik genoeg verdien: Ik ben op zoek naar een gekraakt stukje land, dit betekend dat ik geen huurkosten meer heb en als ik dit combineer met dumpster diven betekend dit dat ik kan leven van ongeveer 220 euro per maand.  Vanaf september ga ik fotografie cursussen geven, met twee cursussen per jaar zit ik al op dit bedrag per maand.
Maar ik vind het natuurlijk veel te leuk om het daarbij te laten. 

De plannen zijn gemaakt, ik heb een caravan op het oog en ik heb nog een maand totdat ik uit mijn anti kraak lokaal moet. SPANNEND.
Vandaag ga ik de hele dag rond fietsen door Groningen op zoek naar een plek.
Ik wil wel graag op een plek staan waar ook andere ‘stads nomaden’ staan. Gelukkig staat Groningen hier wel een beetje om bekend en van 1 plek ben ik al zeker, daar kom ik altijd langs met de trein en daar staan ietsvan zes caravans :)

Hoi spannende en onzekere toekomst! Ik zal jullie op de hoogte houden, of ik een plek vind, of ik het aandurf, hoe ik de caravan zelfvoorzienend ga maken etc.

En als jullie nog een plek in Groningen weten, ik hoor het graaaag!

Als je meer wilt weten over het leven in een klein huisje/caravan, deze documentaires/artikels/blogs/boeken hebben mij geïnspireerd:

Robis in Man bijt hond
Mark Boyle
Moneyless Manifesto
Tiny House nation
We the tiny house people
Tiny house blog

Tiny house Nederland

13 gedachtes over “Leven in een caravan

 1. Wat een super tof plan en wat spannend! Hier moet je wel echt ballen voor hebben om dit zomaar te doen, bewonderingswaardig. Als je ergens hulp bij nodig bent moet je het maar laten weten! En als je Tiny House er is wil ik wel even op bezoek komen. :)

  Like

 2. Wouw ik vind je echt zo'n voorbeeld. Ik heb hier thuis gezegd dat ik zo lang mogelijk hier wil blijven wonen. Een appartement van 70m2 met 1 slaapkamer. Volgens mij kan dat heel lang aan :) Of ik Felix zo ver mee krijg haha, we zullen het zien!

  Like

 3. Cool! Terwijl ik dit las vroeg ik me af, ken jij Alowieke al? Zij leeft een eenvoudig en mooi leven in een pipo-wagen in – als ik het goed heb – Brabant. Ik volg haar nu een tijdje, volgens mij stond ze een keer in de Genoeg. Zo'n leuk en inspirerend mens! Dit is haar blog: https://alowieke.wordpress.com. En ze is ook op tv geweest: http://www.npo.nl/mooie-mensen/10-05-2015/REG_BRAB_TV2061478. Ik dacht dat jij dat misschien wel interessant zou vinden.

  Like

 4. Hé Marin Anke,

  Laat ik nou degene zijn die dat interview/portret van Alowieke voor Genoeg heeft geschreven! En laat ik jou jou net een interviewverzoek voor Genoeg hebben gemaild…En laat ik nou ook net een interview hebben gepland met Frans Kerver voor Genoeg en op jouw blog zien dat het Free Café, waar hij bij betrokken is, jouw favoriete plek in Groningen is…
  Conclusie: de wereld is héél klein! En toeval bestaat niet!

  NB. De mail versturen naar: marin@groeneavonturen lukte niet. Heb daarom ook een bericht op je Facebook-account geplaatst, en nu hier. Hopelijk weet je me nu te vinden: aagje@eva-prins.nl http://www.eva-prins.nl

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s