Wildpluk Woensdag: Tamme kastanje

Mijn lievelings wildpluk product! 1,5 week geleden at ik een gepofte zelfgeraapte tamme kastanje en heb ik een uur met een glimlach rondgelopen. Zo lekker! Het mooie aan de wildpluk herfst: eindelijk eens calorieën! Heel leuk al die wildpluk salades, maar na 5 minuten heb je alweer honger. In de herfst komen de hazelnoten, walnoten, appels, peren en de tamme kastanjes: vulling. Je moet er soms wat voor over hebben: op je hurken in de bosjes een uur lang tamme kastanjes zoeken en nog 3 dagen spierpijn hebben bijvoorbeeld. Maar: gepofte kastanjes! en een geluksgevoel! gratis heerlijk eten!

groene-avonturen-wildplukken-tamme-kastanje-3
Onder meer eekhoorns, gaaien, kraaien, muizen en wilde zwijnen eten de kastanjes. Zij zorgen ervoor dat de bomen zich in het wild verspreiden. Ook zijn de dieren erg blij met het voedsel: Het loof wordt door o.a. edelherten en reeën gegeten, de kastanjes door o.a. muizen, eekhoorns, en wilde zwijnen en de bloeiwijzen vormen een belangrijke nectardracht voor bijen.

De tamme kastanje heeft een levensduur van circa 500-1500 jaar. Er is een beroemde tamme kastanje, die staat bij de gemeente van Sant’Alfio in Sicilië (op de hellingen van de Etna) en die is naar schatting 2000-4000 jaar oud.

Rijpe noten vallen vanaf midden september , met als hoogtepunt oktober.

groene-avonturen-wildplukken-tamme-kastanje-4


Vroeger:
 De tamme kastanje is ooit door de Romeinen in Europa ingevoerd. Het behoorde tot hun overlevingspakket, wanneer er Romeinse soldaten hier op pad waren. In de oogstmaand was er dan sneller voldoende te eten voor de soldaten.

Vroeger werd de tamme kastanje de aardappel voor de armen genoemd. Om de tamme kastanjes te kunnen eten heb je vrij veel werk met het verwijderen van de basten. Hierdoor werden ze met name door de armere mensen verzameld en gegeten. De gekweekte aardappelen waren voor hen te duur.
Broodboom werd de kastanjeboom ook wel genoemd. In Nederland werd de tamme kastanje vroeger als “bodemverbeteraar” (het blad verteerd goed) aangeplant als ondergroei in de bossen.

groene-avonturen-wildplukken-tamme-kastanje-6
Verschil paardenkastanje en tamme kastanje. De tamme kastanje heeft een staartje.

Gezond: In de natuurwinkel is kastanjemeel te verkrijgen, een glutenvrij meel. Je kunt dit ook zelf maken (zie recept hieronder) Kastanjes bevatten veel vitamine C, verschillende B vitamines, koper en magnesium.

groene-avonturen-wildplukken-tamme-kastanje
Bewaren: Tamme kastanjes worden vaak schimmelig en ze drogen uit na een tijdje. In de koelkast kan je ze een paar weken tot een maand goed houden in een zak waarin gaatjes zitten, maar je kunt ze ook invriezen en dan kan je ze zes maanden bewaren.

Gooi kastanjes waar gaatjes inzitten weg, want daarin zijn vaak insecten gekropen die er hun eitjes in hebben gelegd. Je kunt ze ook in een bak water gooien en diegene die niet op de bodem blijven liggen en bovenin drijven zijn ook niet goed meer. Vaak zit er dan ook een wormpje in.

groene-avonturen-wildplukken-tamme-kastanje-7

Toepassing
Poffen:  Terwijl de oven opwarmt (200 graden), maak je in alle kastanjes een kruisje. Leg de kastanjes op een ovenblik en pof ze ongeveer twintig minuten in de oven totdat de schil loslaat.
Als de kastanje gaar is, gaat de schil bij het kruisje open. De schil eraf trekken is nogal lastig, en het lichtbruine velletje dat dan nog om de witte kastanje zit, gaat er helemaal lastig af. Als je ze kookt in plaats van poft, gaat het pellen gemakkelijker. Ook kun je ze in de magnetron poffen (met een kruisje erin)

In veel landen, onder andere in Frankrijk, Zuid-Tirol en Hongarije is de kastanjepuree (“crème de marron”, “gesztenyepüré”) geliefd in desserts of als bijgerecht. Het is in blik of gemalen uit de diepvries te koop. In talloze landen in met name Midden-Europa worden hete kastanjes in de winter op straat verkocht aan voorbijgangers (in Zwitserland bijvoorbeeld heten ze ‘marroni’). In Nederland worden kastanjes wel gepoft of gekookt. Een gare kastanje dompelen in chocolade geeft een verassende bonbon.

Je kunt ze gepoft/gekookt eten, verwerken in gerechten of er puree van maken.

Het hout van de boom is goed timmerhout: het lijkt qua kleur en structuur op eikenhout.

tamme-kastanje-groene-avonturen

7 gedachtes over “Wildpluk Woensdag: Tamme kastanje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s