Mijn lievelings wildpluk product! 1,5 week geleden at ik een gepofte zelfgeraapte tamme kastanje en heb ik een uur met een glimlach rondgelopen. Zo lekker! Het mooie aan de wildpluk herfst: eindelijk eens calorieën! Heel leuk al die wildpluk salades, maar na 5 minuten heb je alweer honger. In de herfst komen de hazelnoten, walnoten, appels, peren en de tamme kastanjes: vulling. Je moet er soms wat voor over hebben: op je hurken in de bosjes een uur lang tamme kastanjes zoeken en nog 3 dagen spierpijn hebben bijvoorbeeld. Maar: gepofte kastanjes! en een geluksgevoel! gratis heerlijk eten!
Onder meer eekhoorns, gaaien, kraaien, muizen en wilde zwijnen eten de kastanjes. Zij zorgen ervoor dat de bomen zich in het wild verspreiden. Ook zijn de dieren erg blij met het voedsel: Het loof wordt door o.a. edelherten en reeën gegeten, de kastanjes door o.a. muizen, eekhoorns, en wilde zwijnen en de bloeiwijzen vormen een belangrijke nectardracht voor bijen.
De tamme kastanje heeft een levensduur van circa 500-1500 jaar. Er is een beroemde tamme kastanje, die staat bij de gemeente van Sant’Alfio in Sicilië (op de hellingen van de Etna) en die is naar schatting 2000-4000 jaar oud.
Rijpe noten vallen vanaf midden september , met als hoogtepunt oktober.
Vroeger: De tamme kastanje is ooit door de Romeinen in Europa ingevoerd. Het behoorde tot hun overlevingspakket, wanneer er Romeinse soldaten hier op pad waren. In de oogstmaand was er dan sneller voldoende te eten voor de soldaten.
Broodboom werd de kastanjeboom ook wel genoemd. In Nederland werd de tamme kastanje vroeger als “bodemverbeteraar” (het blad verteerd goed) aangeplant als ondergroei in de bossen.

Verschil paardenkastanje en tamme kastanje. De tamme kastanje heeft een staartje.

Gooi kastanjes waar gaatjes inzitten weg, want daarin zijn vaak insecten gekropen die er hun eitjes in hebben gelegd. Je kunt ze ook in een bak water gooien en diegene die niet op de bodem blijven liggen en bovenin drijven zijn ook niet goed meer. Vaak zit er dan ook een wormpje in.
In veel landen, onder andere in Frankrijk, Zuid-Tirol en Hongarije is de kastanjepuree (“crème de marron”, “gesztenyepüré”) geliefd in desserts of als bijgerecht. Het is in blik of gemalen uit de diepvries te koop. In talloze landen in met name Midden-Europa worden hete kastanjes in de winter op straat verkocht aan voorbijgangers (in Zwitserland bijvoorbeeld heten ze ‘marroni’). In Nederland worden kastanjes wel gepoft of gekookt. Een gare kastanje dompelen in chocolade geeft een verassende bonbon.
Je kunt ze gepoft/gekookt eten, verwerken in gerechten of er puree van maken.
Rauw zijn ze ook erg lekker. inderdaad wel heel lastig om de schil en het velletje eraf te halen, maar dan heb je ook wat.
LikeGeliked door 1 persoon
Zo fijn om dit te lezen, en te zien dat je er zo van geniet. Handige tips om te kijken of er geen insecten inzitten. En hoe je ze moet bewaren. Dat zijn dan weer van die dingen die ik echt niet zelf zou bedenken/weten. Heb nu echt zin om het bos in te gaan en te verzamelen!
LikeGeliked door 1 persoon
Al gelukt? :D
LikeLike
Neee, nog niet :'(. Boehoe! Zo slecht dit. Moet het nu écht eens gaan plannen.
LikeLike
Weet je waar de boom precies staat op Sicilie??
LikeLike
Hier staat het adres :)
http://www.monumentaltrees.com/nl/ita/sicilie/santalfio/2310_viacastagnocentocavalli/
LikeGeliked door 1 persoon
Dank je, ga ik op mn bucket list zetten….
LikeLike