Ik heb een tuin!

groene-avonturen-moestuin-permacultuur-33

Welkom op tuin nr. 39!
300 vierkante meter, zou het echt zo groot zijn?
In mijn hoofd was de moestuin niet groter dan 150 m2, maar de meetlat laat toch echt zien dat het zo’n 300 m2 is. Als super beginner was ik blij toen ik er achter kwam dat het stuk waar je echt op tuiniert rond de 130 m2 is, wat groot is maar nog wel te overzien.

Wat me de vorige keren nog niet echt was opgevallen is dat er nog heel veel spullen van vorige eigenaren liggen. Zakken potgrond, oud gereedschap, onbestemde voorwerpen, chemisch afval, plastic rommeltjes..
Vooral de huisjes zijn een enorme bende. De caravan heeft grote scheuren, zit vol vocht en staat vol spullen, het gereedschapshuisje heeft een niet werkende wc en is chaos en de kas heeft gaten en staat ook vol.

 Eigenlijk heel fijn dat het nog maar herfst is. Zoveel klusjes om te doen voordat het lente is.
Kleine greep uit de klussen voor de komende tijd: caravan schoonmaken, alle spullen uitzoeken (kas, huisje, caravan), veel snoeien, coniferen verwijderen, observeren, ontwerpen, boeken lezen, bedden met karton bedekken, appelboom verplaatsen, fruitstruiken snoeien, onkruid wieden..
Ik ga proberen er een paar keer per week 2 uurtjes te werken, zodat ik alvast een gewoonte opbouw.
(en eigenlijk ook puur noodzakelijk als ik kijk naar de dingen die gedaan moeten worden)

Ik kwam er achter dat we in december met de Permacultuur opleiding een ontwerp gaan maken en deze in Januari bespreken. Handig, dan ben ik met m’n ontwerp klaar voor het voorjaar.

groene-avonturen-moestuin-permacultuur-9

Er zijn een aantal ‘regels’ die ik voor mezelf heb, daar hoef ik me natuurlijk niet super strikt aan te houden, maar die ik wel als leidraad wil gebruiken:

– Zo goed mogelijk voor de bodem zorgen en deze niet uitputten maar juist versterken
– Zoveel mogelijk dieren naar de tuin lokken (dierenlokker!)
– Niks nieuw kopen: marktplaats, zelf maken van dingen uit de natuur en dingen op straat/container vinden.
– Onderzoeken of het ook goed gaat zonder mest (aka vegan landbouw, niet van dieren afhankelijk zijn)
– Zo min mogelijk geld uitgeven (bijv. eigen zaad oogsten, zaden ruilen)
– Zo zelfvoorzienend mogelijk worden met de groente/fruit die ik verbouw
– Maar de tuin vooral een plek laten zijn waar ik kan ontspannen, met m’n handen in de aarde zijn etc. (dus als de groente mislukt blijft het nog steeds een plek om te ‘zijn’)
– Groente die ik over heb weggeven

caravan

Zie hier de caravan. De caravan waarvan ik niet weet wat ik er mee aan moet. Opruimen en schoonmaken is prima, maar hij heeft dikke scheuren in het plafond en het ruikt er naar schimmel. Weet iemand dé manier om dit te fixen? Ik zou het tof vinden om het als mini huisje te gebruiken, maar nu lijkt me dat niet gezond.

groene-avonturen-moestuin-permacultuur-27

Een lekker ouderwetse hakselaar. Niks geen elektriciteit, sterke armspieren zal je moeten ontwikkelen!
Je gooit er riet/groen afval etc. in, draait rondjes en alles wordt heel klein. Nu kun je het gebruiken als mulch. Hij staat alleen op een ietwat gekke plek (net voor de ingang bij een ‘zithoekje’) en is 100 kilo, iets wat je niet even snel verplaatst. Binnenkort zal ik eens wat sterke mannen fixen!

huis

Het gereedschapshuisje met oude koelkast, veel (ietwat verroest) gereedschap en kastjes vol spullen. Een dagje spullen uitzoeken en wegdoen staat gepland. Ook staat er een wc die je niet kunt doorspoelen, maar misschien wel met emmers regenwater.

kas

De kas! Een paar ramen moeten worden gefixt en alles moet worden weggesnoeid. Er hangen namelijk heel veel tomaatjes van een oud vergeten ras waar je mega buikpijn van krijgt. (gelukkig vertelde de vorige eigenaar me dat, anders had ik er veel opgegeten, ai!) Het staat vol potjes, gereedschap en afval, maar is verder een prima kas!

groene-avonturen-moestuin-permacultuur-13

Mien toentje! Met veen als grond: je hoeft nooit water te geven, als de groente eenmaal groeit, groeit het goed maar het is een zure, arme grond. Er ligt een grote, oude composthoop en er zijn verschillende bedden gemaakt.

eetbaar

Er staat nog van alles eetbaars! Snijbiet, boerenkool, boontjes, oost-indische kers, frambozen, appeltjes, pompoen, courgette en melde.

ontwerp-tuin

Nieuwe hobby: alles opmeten en dit uitvogelen op de computer.
Dit is het ontwerp op dit moment. Zelf maakt mijn hoofd al overuren met nieuwe ideeën.
Helemaal rechts lijkt me een mooi stuk voor een mini-voedselbos. Een plek waar meerjarige/vaste groente, kruiden en fruit(struiken) staan. Een plek die je één keer aanlegt en niet opnieuw elk jaar hoeft te zaaien.

Verder hou ik wat ietwat rommelig, geen vaste rijtjes maar juist de groente/kruiden/fruit door elkaar. Polycultuur noemen ze dat ook wel. Een bed met door elkaar verschillende soorten sla, bietjes, wortels en eetbare bloemen. Een ander bed met op de grond pompoen en courgette, mais in een groepje en bonen en tomaat gebruiken de mais als stok om tegenaan te groeien.

Een koude kas lijkt me tof voor meloenen, pepers, basilicum en in de herfst voor sla.
Een experimenteel stukje voor zoete aardappels, yacon en andere leuke exotische dingen.
Druiven en tomaten in de kas.
En ergens ook nog een plek voor aardappels, aardbeien, bosui, broccoli, venkel, palmkool, boerenkool, komkommers…
En een chille zithoek met een rocket stove zodat ik op de tuin kan koken.

Ha, dromen dromen. Genoeg dromen. Nu nog honderd permacultuur boeken lezen, een ontwerp maken en vooral heel veel naar de tuin gaan.

groene-avonturen-moestuin-permacultuur-35

10 gedachtes over “Ik heb een tuin!

 1. danielle

  Wat een geweldige tuin en plannen! Ik moest wel lachen om de dierenlokker die niet de mest van de dieren wil :P ……. Veel suc6 en plezier met het helpen ontstaan van je tuin!

  Like

 2. Jezebelle

  hallo, voor het dak van de caravan zou ik voorlopig enkele stenen op het dak leggen en erover een plastiek zeil zodat er al géén vocht meer bij kan komen en alle vochtige dingen verwijderen en luchten en ik zag ooit dat je van de trommel (metalen) van een oude wasmachine kan een BBQ maken of een soort buitenkachel als je dit niet ziet zitten dan weet ik dat je bij Marion haar man (blog anderson cottage) hele mooie duurzame zelfgemaakte buiten-kookkachels kan kopen vele ideetjes vind je ook op de blog van Annemiek die ook schrijft voor “genoeg” waar jij ook in was te zien…mvg Jezebelle

  Geliked door 1 persoon

 3. Pingback: Dagboek Oktober – Groene Avonturen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s