Wildpluk Woensdag: Hazelnoten

20 euro per kilo zijn ze. biologische hazelnoten.
Goed goed, voordat je een kilo gewildplukte hazelnoten bij elkaar hebt dan ben je wel even bezig, maar het idee dat er op dit moment overal in de natuur gratis noten liggen brengt me elke week wel weer op hazelnoten jacht. Bij mijn ouders in de straat staan 4 boomhazelaren (klopt deze meervoud?) met daaronder de wereld aan hazelnoten. Niemand die ze raapt behalve ondergetekende.Maar stiekem zijn de hazelnoten van de hazelaar (de struik) het lekkerst. Deze zijn iets groter en smaken het meest intens.

schermafbeelding-2016-10-04-om-12-30-29
Hazelnoten worden niet alleen door mensen gegeten, maar vormen een belangrijke voedselbron in de winter voor een aantal soorten dieren. Let er daarom op dat je niet alles meeneemt maar genoeg laat liggen voor de dieren. Vooral de hazelnoten van de struik worden vaak gegeten door dieren, de noten van de boomhazelaar zijn vaak zonder gaatjes.

In een koele en vochtige zomer produceert de boom meer hazelnoten dan in een droge, warme zomer.

Geschiedenis: Meer dan 2000 jaar geleden kwam Europa in aanraking met de hazelnoot, die geïmporteerd werd uit gebieden rondom de Zwarte zee. De hazelaar was voor de mens om verschillende redenen belangrijk. In de eerste plaats werd het hout gebruikt als bouwmateriaal. Het hout is namelijk flexibel en dus handig in gebruik. Men maakte er muren en daken van en hekwerken om het vee bij elkaar te houden. Er werd ook houtskool van gemaakt. Later ontstond de interesse om hazelnoten te eten. In prehistorische tijden werden noten en zaden door de mensen verzameld en als belangrijk bestanddeel van de voeding gebruikt.

Geneeskrachtig: In Hazelnoten zitten bijzonder veel vitaminen uit het B-complex. Er zit B1, B2, B3, B5, B6 en B11 in. Verder zit er vitamine C, E en K in. Relatief gezien bevat de hazelnoot het meeste vitamine E.
De hazelnoot hoort samen met walnoten, pecannoten, amandelen en pistachenoten thuis in de top 5 van meest gezonde noten.

wildplukken-hazelnoten-groene-avonturen


Toepassing:
De beste methode om de noten op te kraken is om ze tussen de voegen van stoeptegels te leggen (zijn die stoeptegels toch nog ergens goed voor) en om ze dan open te slaan met een hamer. Gaat veel sneller dan nootje per nootje met een notenkraker. Ongeschilde noten kunnen op een koele plaats ongeveer een jaar worden bewaard.

Bladeren: Van maart tot april kun je het jonge blad gebruiken als spinazie.
Katjes: De mannelijke katjes kunnen ongeveer van februari t/m april gedroogd en gemalen worden om granenmeel mee aan te mengen. Ook kun je ze gebruiken in de thee.

Fijngemalen hazelnoten kunnen gebruikt worden als vervanging voor bloem/meel of paneermeel. Verder kunnen de noten gebruikt worden in zelfgemaakte pesto, als vervanging voor pijnboombitten (de basilicum kun je vervangen door bijvoorbeeld brandnetel voor een nog ‘wildere’ pesto). Je kunt ze door je salade heen gooien (eerst even roosteren, nog lekkerder), door een stamppotje, als snack..

Recepten: vegan nutella, hazelnoot-bonen burger, hazelnootmelk, hazelnoot vegan yoghurt, hazelnoten pasta, vegan hazelnoot koekjes,

Overig toepasbaar: Het hout van de hazelaar voorziet al duizenden jaren in speer- en pijlenhout. De buigzame twijgen zijn geschikt voor vlechtwerk.

Bronnen
oogsten zonder zaaien, leefgezonder.info, plazilla

Hazelaar (struik)

hazelaar2

Hij heeft geen echte stam: de takken lijken als een bosje in de grond gezet. De hazelaar wordt tot 6 m hoog en gaat pas na tien jaar vrucht dragen.

wildplukken-hazelnoten-groene-avonturen-4

wildplukken-hazelnoten-groene-avonturen

De bladeren van de hazelaar zijn enkelvoudig en veernervig. De bladrand is dubbel gezaagd en er is geen bladschijfinsnijding. Ze hebben de vorm van een omgekeerd ei met een uitsteeksel.

groene-avonturen-wildplukken-hazelaar

wildplukken-hazelnoten-groene-avonturen-2

Een eenzadige dopvrucht of noot. De hazelnoten zijn bruin met een harde schaal en worden omgeven door een onregelmatig ingesneden, bekervormig omhulsel.

Boomhazelaar

boomhazelaar

De boomhazelaar (Corylus colurna) is een matig hoge boom. In volwassen stadium niet hoger dan 12 tot 15 meter. Daar waar de boom de ruimte heeft om uit te groeien, krijgt hij een vrijwel breed ronde kroon, die dicht bezet is met takken.

Het blad van de boomhazelaar is 7 tot 12 centimeter lang en breed eirond van vorm. Blad van Corylus colurna Het blad van de boomhazelaar is breed eirond De bladvoet is hartvormig, de nerven aan de onderzijde van het blad zijn licht behaard.

hazelaar-2

wildplukken-hazelnoten-groene-avonturen-2

De hazelnoten worden omgeven door een groen grillig gevormt bolster en hangen in groepjes van 3 bij elkaar.

4 gedachtes over “Wildpluk Woensdag: Hazelnoten

 1. Ik ben vorig jaar op zoek gegaan naar hazelaren in de buurt maar spijtig genoeg niks gevonden. Hier staan vooral eiken maar naar het schijnt kan je eikels ook eten dus ga ik van de week eens verzamelen.

  Like

 2. groene vrouw

  Hier staan ze volop en we hebben er hier ook weer een schaaltje van staan….heerlijk!
  Onze eigen hazelaar had dit jaar er maar een paar hopen op volgend jaar dat er meer in hangen.
  Lekker hoor al die gratis noten, ook hier hebben we beukennootjes voor de kletskoppen die we gaan bakken :-)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s