
Gemiddeld gooien we jaarlijks per persoon zo’n 80 kilo groente/fruit en tuin afval weg.
Uienschillen, spinazie die er niet helemaal meer fris uitziet, topjes van de bosui of de schillen van wortels. Dit beland allemaal in de afvalbak of in de compost, maar je kunt er een prima bouillon van maken!
Het enige wat je hoeft te doen is de (bevroren) groente (afval en schillen) met water (het dubbele van de hoeveelheid groente) opzetten en ongeveer een uur laten koken. Hierna zeef je de groente uit het water, zodat er bouillon overblijft.
Je kunt de bouillon op smaak brengen met kruiden, zout en peper. En hierna bijvoorbeeld gebruiken als basis voor een soepje. Afgesloten is de bouillon nog 5 dagen houdbaar in de koelkast. Invriezen kan hierna ook.
De bouillon wordt extra lekker als ui, prei, venkel, bosui, bleekselderij etc. deel uitmaken van je verzameling. Deze geven namelijk veel smaak af.
Let op: na afloop kun je het groenteafval niet meer composteren, omdat ze zijn gekookt.
Dit doen wij al jaren en je trekt er een lekker bouillonnetje van.
Heerlijk enkele uren op het petroleum stelletje.
Dat moeten meer mensen doen er word inderdaad teveel weggegooid!
LikeGeliked door 1 persoon
Stoort het je dan niet dat het niet meer kan gecomposteerd worden en gewoon op de afvalberg beland nadien? Ik stel maar de vraag omdat ik daar zelf wat mee in mijn maag zit, en dat zonde vind. Of zie ik het verkeerd?
LikeLike
Ja dat heb ik inderdaad wel. Het is meer voor de mensen die geen composthoop hebben denk ik! :)
LikeLike
Je kan het wel nog aan de kippen geven, die smullen er van.
LikeLike
Dat klinkt niet slecht! Ik zal het eens proberen!
LikeLike