Lokaal eten: Ik heb jullie hulp nodig!

In mijn lievelingsleven leef ik zelfvoorzienend. Ik verbouw in mijn moestuin alles wat ik voor een volwaardig plantaardig dieet nodig heb: graan, bonen, groente en op mijn fruitboomgaard groeien appels, peren, pruimen, frambozen, bessen, aardbeien en ander fruit.
Op Groene Avonturen wil ik elke maand stappen maken naar deze utopische toekomst.
Ik doe het deze maand (helaas) niet van mijn eigen moestuin, maar ga wel op ontdekkingstocht naar of het mogelijk is, kan je 100% lokaal eten?

En zo ja, is het lekker? Gaat het niet vervelen? Welke combinaties kun je maken?

In de maand Juni ga ik voor de extreme versie: 100% lokaal.
Alles wat ik koop komt binnen een straal van 50 kilometer vanaf mijn huis.
Van het zout, tot de kruiden, van het meel tot het fruit.

En daarbij heb ik jullie hulp nodig! Ik wil namelijk niet alleen maar salades of aardappelen met groente eten.
Het lijkt me mooi om zo gevarieerd en bijzonder mogelijk te eten.

Als jullie deze lijst aan producten zien, hebben jullie ingevingen voor leuke recepten?
Van meel kan ik bijvoorbeeld zelf zuurdesem brood maken, van de bonen hummus etc.

Of hebben jullie aanvullingen op deze lijst?  Zelf woon ik in Groningen (en ben ik af en toe te vinden in Leeuwarden) als jullie plekken in die omgeving weten waar ze iets te koop hebben wat niet op de lijst staat, ik hoor het graag! (wel plantaardig)
Ook ben ik begin juni 10 dagen in Rotterdam, ook daar zoek ik nog naar adresjes.

 

IMG_1925
Fruit
aardbeien
appels
peren

Groente
aardappelen
bloemkool
boontjes
bietjes
courgette?
chineze kool
knoflook
komkommer?
mais
raap
rabarber
rode kool
rammenas
raapstelen
radijs
sla
snijbiet
spinazie
ui
venkel
wortel
+ veel groen (rucola, sla etc.)

Granen
spelt
haver
tarwe
volkoren speltmeel

 

13183279_1573248639639293_1644148786_n
Bonen
groene erwten
kollumer zoete erwt (capucijners)
friese kidneybonen
friese tuinboon
reade krobben
bonenmeel

 

IMG_2084
Noten
walnoten
hazelnoten
pompoenpitten

Kruiden etc.
waddenzout

gedroogd:
bonenkruid
salie
verse (in de tuin)
rozemarijn
salie
citroenmelisse
munt
IMG_1860
Thee
munt
bramenblad
brandnetel
weegbree
gedroogde appel
paardebloem
smeerwortel
vlierbloesem
hennep bladeren
etc. (veel van wildplukken)
 
Gedroogde thee (al gekocht):
heermoes
vlierbloesem
mix van goudsbloemen, vlier, kaasjeskruid, klaver en hibiscus (ruben’s garden)
pepermunt
wilde majoraan

Overig
appelmoes
appelstroop

Sap, zelfgemaakt
appelsap
perensap
bietensap
wortelsap

Sap, te koop
blauwe bessensap
aronia
witte bes

Wijn
alle soorten en maten
aardappelwijn, pruimen wijn etc. (groninger landwijn boerderij)

Wildpluk in juni
wilde asperge
braamblad
brandnetel topjes
dovenetelblad + bloem
bosaardbei
madeliefjes?
vlierbloesem
zadelzwammen
vlierbloesem
zuring
smalle weegbree
weide kring zwam

33 gedachtes over “Lokaal eten: Ik heb jullie hulp nodig!

      1. Nee hoor, toen ik in Roemenië was zag ik hoe ze dat deden. Een grote lap dun deeg werd op de leuning van de bank gelegd ( op een laken en gedroogd of half gedroogd? En later in stukjes gesneden, heel kleine stukjes als vermicelli in de soep, grotere stukjes ( 1 bij 2 cm ongeveer) als pasta

        Like

  1. loenaaraya

    Heb je al gedacht aan echte bonenschotel of bonensoep? Naast dat je het zelf kan maken, is het erg gronings. Met vage groningse roots staan de smaken van bonenschotels in mijn geheugen gegrift :)

    Like

  2. Valerie

    Geweldig!
    Groene sapjes kan je misschien ook bij je lijstje zetten, ook
    Zonnebloempitjes, rode-, zwarte bessen,
    Zuurkool
    Oh, en soepjes kan je ook maken. Erwtensoepje of rode biet (met bijv. aardbei is lekker!)
    Succes 😃

    Like

  3. Janine

    Hele spelt- en tarwekorrels als vervanging van rijst. Twintig minuten koken met de dubbele hoeveelheid water.
    Snoepjes: Vruchtenpulp (overgebleven van het sap maken) met zoetstof (plaatselijke honing?) onder roeren inkoken tot een zeer dikke brei. In een vorm gieten en laten drogen. Dan in blokjes snijden. Normaal zou je ze dan door de poedersuiker moeten rollen (tegen plakken), maar lijkt me niet echt nodig.
    Is in Groningen nog suiker van suikerbieten te vinden?
    Ik mis ook nog ijs in het rijtje. Kan ik persoonlijk niet missen in Juni. Goed zelf te maken, maar een ijsboerderij is vast ook wel te vinden.
    Heel veel succes. Heel benieuwd naar je ervaringen.

    Like

    1. Die heb ik inderdaad gescoord: hele spelt, tarwe, haver en eenkoorn korrels.
      Ik eet zelf geen zuivel, dus dan worden het appel/perensap ijsjes. Zag ook al een leuke met vlierbloesem erdoorheen. To be continued! :)

      Like

  4. Groene Vrouw

    Volgens mij heb ik iets gemist…..je hebt een eigen moestuin?
    En gaat dan 10 dagen weg in juni, wij hebben ook een moestuin en wij kunnen echt geen 10 dagen weg achter elkaar wij moeten om de 2 dagen even naar de tuin om te oogsten anders schiet het door of krijgt het bij droogte geen water.
    Ik vind het fantastisch dat je zo leeft, het is geen vinger wijzing naar het bovenstaande!
    En wat betreft nog ideeën, gewoon kijken wat je hebt en de goede ideeën komen vanzelf vertrouw op je eigen kunnen.

    Like

    1. Helaas geen eigen moestuin, anders was dat inderdaad lastig geweest, om weg te gaan.
      Ik had een moestuin met een vriendin, maar dat is helaas nog niks geworden. (30 minuten fietsen was toch iets te ver) Ik sta nu op de wachtlijst voor een moestuintje die 6 minuten fietsen is.

      Like

  5. Prisse

    Aan wildpluk is er nog veel meer toe te voegen! Eigenlijk zou je bijna van de wildpluk kunnen leven. Misschien is het handig om eens met een wildkenner op pad te gaan? Ik ken er wel een aantal!

    Like

    1. Ja klopt, er kan nog veeeel bij. Ik vind het zelf wel leuk om het langzamerhand te ontdekken, elke maand komen er weer vele dingen bij die ik ontdek. Maar iemand die alles al weet, dat is ook een goede :)

      Like

  6. coloremartine

    Mungbonen weken en laten kiemen. Door de keukenmachine en heel zachtjes/langzaam bakken. Je kunt het eten als een wrap met een vulling van rauwe kruiden en en een hummes eroverheen. Erg lekker!
    En dan de boekweit, staat nu in de week bij mij. Dan mag die enkele dagen kiemen en gaat rauw over een salade. Ik vind het geweldig wat je doet…………

    Like

    1. Michelle

      Boekweit maakt een giftig stofje aan als het kiemt, las ik op een site over kiemen. Dus die kun je beter niet kiemen, maar alleen koken.

      Like

  7. ja, veel wildpluk aan toe te voegen.. maar ook in de moestuin heb je vast meer..
    frambozen, bessen, wijnbes, postelein, rucola, radijsjes, gooi wat zaadjes tussen je planten en je hebt mooie saladeblaadjes erbij.. Veel rabarber in mei/juni.
    goed bezig in elk geval! En je hoeft niet van het een op het andere moment toch?!
    Langzaamaan dingen toevoegen in je menu op je bord en in je tuin en wandelingen :-)

    Like

  8. Annette

    Als je straks in Rotterdam bent, kun je misschien eens bij de Groene Passage langs gaan. Daar vind je allemaal duurzame en milieubewuste winkels, waaronder Gimsel een biologische supermarkt.

    Geliked door 1 persoon

  9. Bloemkool kan goed als vervanging van rijst/quinoa
    Kijk maar op internet, daar staan heel veel recepten.

    Sommige planten waar eten aan groeit, kun je gemakkelijk in huis houden, ipv in de tuin. Misschien ook nog een optie. Er is niet persé veel ruimte nodig.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s