Wildpluk Woensdag: Adelaarsvaren en Duizendblad

De afgelopen maanden verdiepte ik me in de huidige staat van het wildpluk seizoen in Nederland.
Rond de 15/20 planten werden toegevoegd in mijn jonge wildplukgeheugen.De afgelopen week verbleef ik in Frankrijk, waar ik tot de ontdekking kwam dat de natuur daar wat voor loopt. Jongens, deze planten heb ik nog niet geleerd!IMG_5404

Mijn wildpluk determinatie boekje bleef zielig achter in Groningen. Waardoor ik voornamelijk de voor mij al bekende planten heb gewildplukt: duizendblad, weegbree, zuring, paarse dovenetel, madeliefjes, pinksterbloemen en paardebloem.
Wel nieuw geplukt: verschillende soorten klaver, vlierbloesem, wilde munt en rozemarijn.
De lekkerste thee van de vakantie was verse vlierbloesem-munt thee.

Vandaag de varens waar Sofie vorige week een recept voor heeft verzonnen en de vederachtige duizendblad.

adelaarsvaren

Varens
Als je in het bos rondloopt zie je het overal: de scheuten van de varens komen op.
Nu nog onschuldig, maar voordat je het door hebt nemen ze het hele bos over. Ze groeien en groeien en groeien. En houden op een gegeven moment het licht tegen en hullen de kleinere planten in de schaduw.
Pluk ze voordat ze zich hebben ontvouwd, als ze nog mooi zijn opgerold kun je ze koken en verwerken in een gerecht. Pas op: de volwassen (uitgerolde) varen is giftig. Eet niet teveel van de scheuten, de plant bevat het carcinogene Ptaquiloside, dat ook na koken achterblijft.

adelaarsvaren - groene avonturen
IMG_5589

Duizendblad, de naam zegt het al: alsof er duizenden kleine blaadjes aan zitten.
Als je goed kijkt zie je dat het blad diep is ingesneden. Hij smaakt een beetje zoet-bitter.

Geschiedenis: “De Latijnse naam Achillea verwijst naar de Griekse held Achilles, die met deze plant de wonden van zijn krijgers genas nadat hij was gewezen op de bloedstelpende werking van duizendblad.
Duizendblad werkt ook koortswerend en werd daarom vroeger gebruikt in plaats van kinine.
Volgens de kruidkundige Vogel blijkt uit een document uit 1794 dat indianenstammen Duizendblad gebruikten bij snijwonden. De Micmacs gebruikten het om de transpiratie te stimuleren bij koorts en verkoudheid. Ook verdreven de indianen boze geesten met de rook van duizendblad.” Bron
Timmermannen gebruikten vroeger duizendblad om op de wond te doen; het bloeden houdt dan sneller op. Het werd daarom ook timmermanskruid genoemd. Ook werd het gebruikt om bier mee te bereiden.
Geneeskrachtig : Duizendblad werkt ontstekingsremmend en bloedstollend door de looistoffen en alkaloïden die het bevat.
Toepassing:  De jonge bladeren worden als spinazie klaargemaakt of in soep meegekookt. Ook kunnen ze aan een salade worden toegevoegd. De bladeren zijn zoet met een iets bittere smaak. De stengeltop, voor de bloei, kan ook in soepen mee trekken. De bloem gebruiken als smaakmaker. Jonge bloemknopjes hebben een pittige smaak

duizendblad - groene avonturen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s