Glazen potten hergebruiken

Potjes.
Wat ik ook doe, waar ik ook heen ga, een doos lege potjes sleep ik achter me aan.
Al jaren staan ze stof te verzamelen, maar weggooien nee dat ook niet.
Ik probeer zo min mogelijk afval te hebben. Alles wat ik wil weggooien bekijk ik nog eens kritisch: ik bedenk er een functie voor of ik bewaar het om er iets van te maken, pas als dat niet lukt dan gooi ik het weg.
Voor potjes hetzelfde. Ze zijn namelijk multi inzetbaar.
1 potje, maar de wereld aan keuzes.

Maar wat zijn die keuzes?
Zelf kwam ik op een paar voor de hand liggende dingen: ze gebruiken als voorraadopslag, meenemen op je verpakkingsvrije boodschappentocht of er kleine dingen in bewaren.
Op facebook en instagram stelde ik de vraag hoe jullie ze gebruiken, hierbij de help-wat-moet-ik-met-glazen-potjes lijst:

 

IMG_3560

– Opslag voor je losse thee

– Inmaken/wecken/fermenteren (jam, chutney, soep..)
– Transformeer ze tot peper en zout potjes

 

IMG_3557
– Maak er een heuse ‘Happiness jar‘ van, of zoals ik bij de bovenstaande foto heb gedaan: bedenk dingen die je in 5-15-30-60-120 minuten kan doen (mediteren, iets maken, opruimen, wandelen etc.) en verdeel ze over de potjes. Als je een beetje tijd over hebt of jezelf wil uitdagen kun je een briefje pakken.

– Gebruik (de grote) om je salade/maaltijd in te vervoeren
Bewaar er je touw/garen in 

IMG_3001

– Neem ze mee op je verpakkingsvrije boodschappentocht.

– Maak er een cadeautje in (bijv. alle ingrediënten voor een recept, mini kado’s, dadel/noten bonbons etc.)
IMG_3568

– Bewaar je droogwaar voorraad in de potjes

– Gebruik ze als bestek ‘houders’
– Bewaar er je pennen/potloden etc. in

IMG_3593

– Gebruik ze als drinkglazen

– Gebruik ze als vaas
– Invriezen van eten (maximaal 3/4 vullen)
Maak er een kaars in of zet er een waxinelichtje in

 

Extraextra:
– Koop een glas-stift en label op deze manier je potjes.
– Er zijn altijd mensen/organisaties die lege potjes goed kunnen gebruiken om voedsel te wecken. Vraag eens in je buurt of doe een oproepje op facebook.

– Week ze in heet water zodat het etiket losraakt. Je kunt ze ook in de afwasmachine zetten. Als je ze voor wecken/inmaken gebruikt, steriliseer ze dan.

Hebben jullie nog andere ideeën?

14 gedachtes over “Glazen potten hergebruiken

 1. ik bewaar er kralen in en snoepjes en ik haak er jasjes voor en dan zet ik er kaarsjes in of ik zet er scheutjes van planten in met wat water zodat ze wortels kunnen krijgen of ik gebruik ze om water in te doen als ik met verf bezig ben ….

  Like

 2. Vroeger gaf ik ze aan de overbuurman die ze kon gebruiken voor voedselbedelingen, maar nu we verhuisd zijn, zit ik ook met mijn handen in mijn haar. Gisteren nog wel bedacht dat ons kleutertje ze kan gebruiken bij het schilderen: om helle kleuren te bewaren, om te mengen.

  Like

 3. Pingback: Blog love Tuesday | #24 | Ook Anna doet dingen

 4. Galina

  Ik gebruik ze voor mijn DIY projectjes, scrubjes en crèmes, maar ook zelfgemaakt wasmiddel. Ideaal! Ik heb krijtsticker gekocht en schrijf erop met een krijtpen, zodat ik het labeltje een aantal keren opnieuw kan gebruiken :)

  Like

 5. Buiten is dichtbij

  De vloer van mijn meterkast staat vol met potjes die ik naar de glasbak wil brengen, maar nu ik dit gelezen heb ga ik de mooiste en grootste zeker bewaren!

  Like

 6. Die lamp vind ik wel een cool idee. Zelf heb ik vooral glazen flessen teveel (van passata) en dus zit mijn rijst etc. voornamelijk in flessen. Alleen onhandig om te stapelen ;-)
  Potjes gebruik ik eerder voor appelmoes, sweetchilisaus, ingemaakte groenten,… in te bewaren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s