Nooit meer nieuwe boeken kopen

De kringloop was vroeger mijn lievelingsplek. Het verraderlijke daarvan: leuke boeken voor 1 euro die kon ik niet laten liggen. Zo groeide mijn boekenverzameling over de jaren naar meer dan 200 boeken, waarvan ik er denk ik maar 20 echt heb gelezen.

De kringloop heb ik ingeruild voor de bibliotheek. Zo hoef ik de boeken die ik lees niet meer te bezitten, wat veel vrijer voelt. Ik kan ze zo vaak als ik wil lenen, maar ze staan nu niet te verstoffen in mijn boekenkast. Alles wat ik deze maand nog in mijn bezit had (40 boeken) heb ik gecheckt bij de bibliotheek, kun je ze daar lenen? Weg ermee! De naslagwerken zijn over gebleven. Boeken over wildplukken (noodzakelijk goed voor een wildplukker), permacultuur of over de natuur, in totaal 25 boeken.

Deel 1 van het minimaliseren is deze maand gelukt.

IMG_3617

Vandaag deel ik met jullie twee stappenplannen die je kunt checken als je een nieuw boek wilt kopen:

Stappenplan voor als je een specifiek boek wilt lezen:
1. Kijk of het boek in de bibliotheek te leen is
2. Misschien heeft iemand ‘m in je omgeving en kan je het boek van iemand lenen
3. Doe een oproepje via peerby of spullen delen
4. Koop het boek als e-book
5. Koop het boek via marktplaats of tweedehands via bol.com
6. En als aller-allerlaatste: koop het boek nieuw.
(maar als het boek net uit is kun je beter even wachten, binnen de kortste keren kun je ‘m dan in de bibliotheek lenen)

Niet specifiek, je hebt gewoon zin om iets te lezen:
1. Ga op zoek naar een minibieb.
Een minibieb is een boekenplank/kastje waar je gratis boeken kunt ruilen/lenen of achterlaten. Soms staan ze binnen, vaak staan ze op een willekeurige plek in de stad/dorp. Op de website kun je bekijken waar er een bij jou in de buurt is. Ze staan er niet allemaal op, er zijn veel ruilbibliotheken die zich niet op de website hebben aangemeld. 
2. Vind een bookcrossing boek.
Bij bookcrossing worden er boeken in het wild achtergelaten. Ze worden geregistreerd waardoor je kunt zien hoe ver het boek heeft gereisd. Ook zijn er openbare plekken waar altijd bookcrossing boeken zijn.
4. Leen een boek van de bibliotheek
5. Kijk op gratis af te halen of op marktplaats voor een gratis boek
6. Ga op bezoek bij een weggeefwinkel, daar hebben ze vaak veel gratis boeken.
7. Ga op zoek naar een gratis e-book. Bol.com heeft er een aantal, als je googled op ‘gratis e-book’ vind je er ook vele.
8. Koop een e-book 
9. Koop een boek in de kringloop, op marktplaats of tweedehands op bol.com

Kopen jullie nieuwe boeken? Hebben jullie een volle boekenkast?

22 gedachtes over “Nooit meer nieuwe boeken kopen

 1. Grappig, ik ben ook bezig (heeeel langzaam) met mn boekenkast nakijken en het overbodige weg te doen. Bij mijn lievelingsleesboeken heb ik het wat moeilijker, die sla ik soms nog op een willekeurig blad open om een zin te lezen… Maar verder heb ik al veel weggedaan!

  Like

 2. Saskia

  Mijn lievelingen blijven na regelmatige schifting sfeer geven aan mijn huis. Soort vrienden die ik af en toe nog eens wil ontmoeten of uitlenen ;) Nog een tip: Als je lid bent van bibliotheek kun je 10.000 e-books via e-reader, tablet of smartphone lezen http://www.bibliotheek.nl en zelfs luisteren via de luisterbieb app!

  Like

 3. Wij hebben een overvolle boekenkast, maar die zit nu verpakt in dozen omdat we in een tussenhuis wonen tot we naar ons eigen plekje kunnen. Zo heb ik ook weer de charme van de bibliotheek ontdekt. Als ik mijn vriend overtuigd krijg, gaat er een heel aantal boeken buiten bij de verhuis!

  Like

 4. Allesminder

  Ook hier veel boeken uit de kringloop, maar lid worden van de bieb kost meer dan zo af en toe een boek kopen bij de kringloop en dan weer terug brengen.
  En bij ons gaat het ook om zo weinig mogelijk geld uit te geven.

  Like

 5. Ik heb laatst 80% van mijn boeken weg gedaan, gedoneerd aan de mini bieb hier in de wijk. Daar ruil ik nu mijn boeken af en toe, ik heb 1 boek op mijn nachtkastje en als hij uit is ga ik weer naar de minibieb om hem om te ruilen. Ik voel me vreemd genoeg veel rustiger nu bijna alle boeken weg zijn.

  Like

 6. Vanwege onze aanstaande emigratie al enige tijd aan het opruimen en minimaliseren (we gaan superklein wonen, dus we “moeten” wel, maar dit was dus het plan: kleiner en eenvoudiger gaan leven.. ;-) ) en afgelopen week ‘ineens’ het laatste boek uit de kast in een doos gestopt voor Books4Life. Nog 1 kast met spul dat op Bol te koop staat (en dat loopt lekker) en anderhalve plank naslag gaan mee naar Denemarken. Heerlijk! Verder lees ik vooral digitaal en online!

  Like

 7. Zelf ga ik naar een minibieb en naar 2 bibliotheken. Kost hier maar €5/per jaar per bib. Alleen zorgen dat ik ze op tijd binnenbreng/verleng. Af en toe lees ik eens ene boek uit mijn kast en beslis dan of het mag blijven of niet. Bij veelboeken weet je tijdens het lezen opeens weer hoe het afloopt en dan is het eigenlijk minder leuk om te lezen. Die gaan dus naar de minibieb (waar ik mee insteek dan uithaal)

  Like

 8. Allesminder

  Zo ben ik aan het minderen met boeken en zo kom ik vandaag met 3 boeken thuis.
  Zucht……jammer dat je de boeken die ik interessant vind niet in de 2e hands winkel kan vinden.
  Dus kan ik het niet laten om zo nu en dan afgeprijsde boeken te kopen.
  Bij ons kost de bieb ongv 25 euro per jaar en dan krijg je nog per boek het leen geld.

  Like

  1. Ah ja, lastig is dat he.
   Koop je vaak boeken? Misschien is het handig om ergens
   te noteren welke boeken je hebt gekocht, dan weet je aan het einde van het
   jaar of de bibliotheek uit kan.
   Ik betaal 40 euro, maar dan kan ik onbeperkt boeken lenen.
   Soms lees ik er wel 4 per maand, dan kan het makkelijk uit.

   Like

 9. Allesminder

  Nee ik koop niet vaak boeken, het zijn meer kookboeken en over moestuinen en kruiden en hun geneeskrachtige werking en over de gezondheid.
  Dus geen romannetjes voor mij, maar boeken om te leren ed en aangezien ik niet alles kan onthouden ( wie kan dat wel) dan kan ik het terug zoeken..
  Dat zijn geen boeken die ik na het lezen weg doe en heb zelden een miskoop.
  Kookboeken worden hier echt gebruikt anders koop ik ze niet en met een moestuin willen wij lekker en gevarieerd eten.
  Maar het komt goed en ik ruim best veel.

  Like

 10. Goede tips. Minibiebs vind ik supertof, maar heb eigenlijk nog geen aanleiding gehad om er gebruik van te maken. Ben wel bezig met boeken uitzoeken, en als ik nieuwe boeken heb gelezen komst steeds de beoordeling: ga ik deze houden of mag hij weg? Maar er zullen sowieso wel wat meer boeken overblijven voorlopig, want sommige boeken lees ik gewoon vaak, het geeft inderdaad een beetje sfeer en boeken van mijn man kan ik natuurlijk niet weg doen.

  Like

 11. Heel leuk om te lezen. In een winkelcentrum in Arnhem staat een boekenboom. Daar mag je gratis boeken uitpakken en word je gestimuleerd om ook zelf wat achter te laten. Tijdens het reizen deed ik dat ook. In hostels pakte ik een boek en legde ik er een boek voor terug. Zo kon ik een half jaar reizen, maar toch telkens nieuwe boeken lezen (want ik heb gewoon niets met e-books).

  En de bieb, Inderdaad, simpel zat (is niet 100% gratis, maar toch).

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s