Kopen, kopen, kopen

Ik ben geloof ik een beetje impulsief en snel.
Elke week vind ik iets nieuws leuk, verdiep ik me daar helemaal in en ga daarna weer door
naar het volgende onderwerp. Vaak komen dezelfde onderwerpen gelukkig wel weer terug, waardoor ik er steeds in fases over leer. 
De afgelopen maanden dompelde ik me o.a. onder in: permacultuur, wildplukken, ‘earthing’, hardlopen, yoga, mindfulness, krachttraining, breien, wim hof technieken en nog veel meer. 
Minder handig, is dat ik dan meteen van alles over dat onderwerp wil aanschaffen.
Gelukkig koop ik sinds 6 maanden bijna niks meer nieuw.
Ik geloof dat ik drie nieuwe dingen heb gekocht, de laatste maanden. Tibetaanse vlaggetjes (niet te vinden op marktplaats), een plastic zeil voor onder de tent (te lui om de zolder door te spitten), een achterlampje (m’n vader kwam een week later met 3 achterlampjes aanzetten die hij vond in de schuur, ooops) en een trampoline pootje (die niet eens paste, de missende poot vond m’n vader 2 weken later in een zak die bijna werd weggegooid)

Ik kocht tweedehands 2 paar oorbellen, 2 kledingstukken (waarvan ik een week later dacht, hmm dit had niet gehoeven), een groente-schilderijen-boek, en een heuse Iphone 5. 

Dit was het geloof ik niet helemaal, maar echt veel meer komt er niet bij.
Om mijn impulsieve koop acties een beetje in te perken, heb ik sinds kort een dit-wil-ik-graag-(tweedehands) kopen lijst. Hier zet ik op wat ik wil kopen, maar wat niet perseperse nodig is. Een maand of twee later kijk ik er weer op en beslis ik of ik het nog steeds super graag wil.
Zo wou ik een tijd geleden heel graag een racefiets, maar ebde die drang na een maandje alweer weg.
Er staan nu vooral praktische dingen op. Van een WakaWaka zonne-energie oplader, planten tot aan een yogamatje. Maar ook niet zo dringend dat ik het ga kopen, haha. 
Sinds deze week staan er opeens vier nieuwe dingen op de lijst. Ojee!
– Een droogoven
Sinds ik me in het lokale eten-wildplukken-moestuin gebeuren ben gaan verdiepen wil ik opeens heel graag een droogoven. Twee maanden geleden had ik nog een superdeluxe in mijn bezit, maar mijn impulsieve hoofd vond dat ik minder spullen moest hebben, en vooral minder spullen die energie vreten en zodoende heb ik hem verkocht. (ik hoor mijn ouders nog zeggen ‘hier ga je spijt van krijgen!’) 
Nu mis ik hem. Ik wil namelijk zelf lokale kruiden, bessen en paddenstoelen drogen. Dit wordt er eentje voor op de lijst, waar ik over 2 maanden naar kijk om te zien of het urgente gevoel nog steeds aanwezig is. De komende twee maanden ga ik proberen te drogen op de verwarming/houtkachel bij mijn ouders en op warme plekken. Als dat lukt is een droogoven uiteraard overbodig. 
Een mueslimaker
Mijn dagelijkse ontbijt: havermout, wil ik eigenlijk niet missen. Maar lokale havervlokken zijn helaas nergens te vinden. Wel: haver. De uitkomst: een ‘havervlokker‘, een muesli machine plet het graan tussen twee walsen met als resultaat havervlokken. (of tarwe, spelt etc. vlokken)
Helaaas, niet tweedehands te vinden en best duur (100 euro) Hmmm.. weet iemand een andere methode? Bakstenen? :D
– Een weckketel
Zelf wecken doe ik af en toe met soepjes, maar is al een paar keer mis gegaan.
Zodoende denk ik aan een weckketel. Maaaar, heb ik zoveel spullen nodig?
Hebben jullie een weckketel? Merken jullie echt het voordeel hiervan? 
– Een vriezer1/3 van mij wil een vriezer. Een vriezer die ik vol kan gooien met gewildplukte bessen, seizoensgroente die ik een seizoen later kan opeten, gare lokale bonen die 2 uur moeten koken, bonenburgers, gronings brood, zelf gevonden noten etc.
Maaaar, een vriezer. Hallo! Zo’n ding staat de hele dag energie te verbruiken, en een Vriezer a+++ kan je alleen nieuw kopen. Maaarmaar het is zo lekker handig en makkelijk en het maakt me blij om in het vooruit te koken. Lastig hoor! 
Jammer dat er geen duidelijk antwoord op is, hoeveel het scheelt als je alles lokaal (25-50 km) koopt/wildplukt of zelf verbouwd. Zou een vriezer dat allemaal weer overhoop gooien, die behaalde winst? Zo gaat mijn hoofd soms achter elkaar door. Wat als ik dit wel doe, en dit niet?
Later als ik groot ben en driehonderd zonnepanelen heb, komen er gelijk weer energie vretende apparaten in huis. denk ik. misschien. 
Hebben jullie ook zo’n lijstje? Of impulsieve koopbuien? Koop je veel? 
Ach, eigenlijk zijn het best praktische dingen die ik zou willen. 
Geen twintigste paar schoenen, spullen die alleen voor de mooi zijn of gloednieuwe dingen.
(een beetje saai hoor, zo zonder leuke foto’s. ik ga snel weer fotograferen!)

6 gedachtes over “Kopen, kopen, kopen

 1. Hmmm… ik heb wel een weckketel, maar weet nog niet of ik er toch misschien vanaf wil..
  Verder herken ik je verhaal, de drang tot willen kopen en het net te snel hebben gedaan. Goed idee eerst alles op te schrijven voor je gaat neuzen. Werkt hier ook (steeds beter)!

  Like

 2. Ik doe het al jaren zo, met verlanglijstjes. Ik ben ook wel een lijstjesfreak, ahum. Maar heel handig zijn ze wel, mijn misschien-kopenlijstjes. Ik ga ook gewoon niet zo graag naar de stad, dus ik ga niet voor een ding naar daar. Ook online koop ik weleens wat, en dan verzamel ik gewenste items per webshop op mijn lijstjes, zodat ik de verzendkosten optimaal kan nuttigen of wachten tot er een actie voorbijkomt ofzo. Ik koop praktisch niets meteen nadat ik denk 'oh dat wil ik wel!'. Soms duurt het dan wel jaaaaaren vooraleer dat gewenste ding dan eindelijk in huis komt. :)

  Like

 3. Ik gebruik mijn Weckketel/ontsapper zeker! Wil stiekem ook nog zo'n droogding maar we moeten hier eerst maar eens de bering legen!!! Ik koop de laatste tijd eigenlijk niet zo veel, ja wat wol om te breien en dat is het hahaha (oke tuinhuisje voor de moestuin ;) Maar ja anders moet ik elke keer met de auto om mijn spullen mee te nemen!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s