Lokaal eten #1

Lexicon of Sustainability
Ik zit al lang te broeden op een nieuw kunstproject, een project waar ik zo enthousiast over ben dat fotograferen vanzelf gaat, dat het geen moeten maar willen wordt. 
Volgens mij heb ik het gevonden. Althans, enthousiast ben ik sowieso. En zin om te fotograferen: jaaa! 
munt uit de tuin 
Een korte inleiding:
Ik gebruik de ‘Buddhify’ app om dagelijks te mediteren. 
Een paar weken terug deed ik een ik-ga-naar-bed-meditatie en tijdens deze meditatie vertelde een kalmerende stem mij dat ik de mensen die mijn ontbijt mogelijk hebben gemaakt moest bedanken. 
Dit raakte me, want ik heb eigenlijk geen idee hoeveel mensen dit zouden zijn en wie deze mensen zouden zijn. Anonieme personages.
Waar komt mijn havermout vandaan? De banaan? De appel? De rozijnen? De kokosbloesem suiker? Hoe wordt havermout eigenlijk gemaakt? Door hoeveel handen gaat dit? Zoveel vragen!
En dan gaat het alleen nog maar om het verbouwen zelf. De haver moet gepeld en geplet worden, verpakt, het gaat naar een distributiecentrum, naar een biologische groothandel etc. etc. 
Zoveel ketens, zoveel (milieuonvriendelijk) vervoer, zoveel mensen waarvan je niet weet hoeveel ze werken, of ze goed betaald krijgen etc.

vlierbloesem-tijm thee op Terschelling
Mijn nieuwe project zal gaan over lokaal eten.
Ik wil de keten zo kort mogelijk maken. Van duizenden voedselkilometers tot aan maximaal 100 kilometer. Van boer naar kleine winkel. Of het liefst van boer naar fietsende Marin.
Ik wil de boer/particulier ontmoeten die mijn eten/drinken verbouwd. Zelf kunnen bekijken hoe het er aan toe gaat op de boerderij. De mensen van de moestuin ontmoeten. Maar ook de natuur ingaan om mijn eigen kostje te bemachtigen. Het seizoen echt meemaken, van de tamme kastanjes in de herfst en de paardebloemen in de lente. 
Vandaar mijn nieuwe project.
Voor de komende jaren. Althans, dat zou makkelijk lukken.
Een grootschalig fotografisch onderzoek naar lokaal eten.
Kun je 100% lokaal plantaardig eten?
Wat biedt de Noord-Nederlandse grond ons? (en nee, niet de dieren)
Het afgelopen jaar heb ik al veel ontdekt: van gele frambozen, Friese bonen, tientallen soorten aardappels, regenboog penen, eetbare bloemen, verschillende soorten zeewier tot aan eenkoorn en zomertarwe. 
Het project wordt een combinatie van onderzoek/aantekeningen/schetsen, foto’s bij moestuinen en boerderijen, stillevens van lokale producten, wildpluk avonturen, portretten van de boeren, verhalen over hoe het me vergaat en experimenten in de keuken. Waar het toe leidt, geen idee. (een rondreizende expo? een e-book? een handleiding?)

Ik ga onderzoekend beginnen en niet meteen 100% lokaal eten. Maar wel steeds meer producten toevoegen. Of ik uiteindelijk als experiment een lange tijd helemaal lokaal ga eten, wie weet.

Groente vers van de moestuin

gevonden tamme kastanjes

Ik zit al met genoeg vragen:
– zout weet ik te vinden (waddenzout), maar hoe maak ik iets zoets? Ik wil nader onderzoek doen naar honing, hoe wordt er omgegaan met de bijen?
– hoe ga ik mijn ontbijt lokaal maken? (havermout met fruit/rozijnen etc.) Ik weet lokale haver te vinden, kan ik die zelf pletten of laten pletten? :-)
– fruit eten in de winter, hoe?! Weckcursus? Toch een vriezertje aanschaffen? (hmmm… liever niet)
groente eten wat veel vitaminen bevat en fruit in de zomer weer toevoegen? (of alleen ‘gered’ fruit eten?)
– hoe maak je lokale koekjes?
– kun je zelf azijn maken met lokale producten?
– wat eet je als ‘snack’? 
– gaat het me niet heel veel tijd kosten?

80 kilometer door Friesland fietsen, route langs boeren voor groente en fruit

Een paar maanden geleden maakte ik al een lijst vol lokale producten. Er is zoveel!

(van honderden soorten groente, fruit, mosterd, granen, bonen, kruiden, ketchup, sapjes, wijn, bier, kruidenthee..)
Dit wordt vervolgd! :) 
Nu ga ik verder lezen in het boek ‘the 100 mile diet‘ van Alisa Smith die een jaar lang alleen lokaal eten at. Hebben jullie nog tips? (op het gebied van lees/kijk voer, maar misschien weet je ook toffe projecten, boeren etc.) Eten jullie zelf veel lokaal? (de mensen met een moestuin zeggen natuurlijk volmondig: ja!)

(de foto’s die je ziet zijn mijn ik-speel-met-een-iphone foto’s, de foto’s voor het project worden meer in de stijl van mijn portfolio: www.marinanke.com)

eetbare bloemen, groen uit de permacultuurtuin en een
mais broodje van door-iemand-zelfgemaakt maismeel

                                

vers uit de grond: pastinaakjes!
brandnetel/courgette soep en de oogst van de dag
(permacultuur tuin in Leeuwarden)

2 gedachtes over “Lokaal eten #1

  1. aandachtig

    Ik ben heel benieuwd naar dit project! Ik vind het echt een supertof idee. Ik weet zelf ook helemaal niet meer zo goed waar al mijn eten eigenlijk al vandaan komt. Meer dingen zelf maken is al een hele goede stap om beter te weten wat er in je eten zit, maar waar dat dan precies vandaan komt weet ik nog steeds niet. Ik hoop heel veel te leren van de dingen die je nog gaat schrijven! Succes :)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s