Groente afval soep

Gemiddeld gooien we jaarlijks per persoon zo’n 80 kilo groente/fruit en tuin afval weg.

Uienschillen, spinazie die er niet helemaal meer fris uitziet, topjes van de bosui of de schillen van wortels. Dit beland allemaal in de afvalbak of in de compost, maar je kunt er een prima bouillon van maken!

Je kunt dit groenteafval namelijk prima invriezen en er na een tijdje sparen een heerlijke bouillon van maken. Geen vriezer zoals ik? Spaar dan ongeveer 2/3 dagen schillen en brouw er dan een bouillon van. 

Het enige wat je hoeft te doen is de bevroren groente (afval en schillen) met water (het dubbele van de hoeveelheid groente) op zetten en ongeveer een uur laten koken.
Hierna zeef je de groente uit het water, zodat er bouillon overblijft.

Je kunt de bouillon op smaak brengen met kruiden, zout en peper. En hierna bijvoorbeeld gebruiken als basis voor een soepje. Afgesloten is de bouillon nog 5 dagen houdbaar in de koelkast. Maar je kunt de bouillon natuurlijk prima invriezen.

De bouillon wordt extra lekker als ui, prei, venkel, bosui, bleekselderij etc. deel uitmaken van je verzameling. Deze geven namelijk veel smaak af. 
Let op: na afloop kun je het groenteafval niet meer composteren, omdat ze zijn gekookt. 
Dit recept komt van mijn website Komkommertijd

2 gedachtes over “Groente afval soep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s