Gemiddeld gooien we jaarlijks per persoon zo’n 80 kilo groente/fruit en tuin afval weg.
Uienschillen, spinazie die er niet helemaal meer fris uitziet, topjes van de bosui of de schillen van wortels. Dit beland allemaal in de afvalbak of in de compost, maar je kunt er een prima bouillon van maken!
Het enige wat je hoeft te doen is de bevroren groente (afval en schillen) met water (het dubbele van de hoeveelheid groente) op zetten en ongeveer een uur laten koken.
Hierna zeef je de groente uit het water, zodat er bouillon overblijft.
Je kunt de bouillon op smaak brengen met kruiden, zout en peper. En hierna bijvoorbeeld gebruiken als basis voor een soepje. Afgesloten is de bouillon nog 5 dagen houdbaar in de koelkast. Maar je kunt de bouillon natuurlijk prima invriezen.
hoi, ik ga het proberen! Maar kun je groente 2 x invriezen? De eerste keer de schillen en de tweede keer als bouillon? Ik dacht dat dat niet kon, maar misschien zit ik ernaast…
groetjes,
LikeLike
Ah, daar zeg je me wat! Helemaal niet over nagedacht.
Dan kun je het beste de schillen in de koelkast bewaren en na een paar dagen verzamelen de bouillon maken :)
LikeLike