Als ik in de supermarkt sta kies ik toch het liefst voor de tomaten uit Nederland, in plaats van die uit Israël. Groente en fruit uit Nederland blijken niet altijd de beste keuze.
Nederlandse bramen in het seizoen blijken milieuonvriendelijker dan een banaan uit Costa Rica.
Maar hoe? en waarom? Dan komt Milieucentraal om de hoek kijken. Milieucentraal heeft een website én app waarop je kunt bekijken hoe je zo bewust mogelijk groente en fruit kan kopen. Er wordt gekeken naar hoe groente en fruit wordt verbouwd (verbouwd in een kas? minpunten!), hoe het wordt verpakt en vervoert. Bij elkaar vormt dat klasse A,B,C,D of E.
Doordat bananen per boot in enorme hoeveelheden worden vervoert krijgen ze klasse A. Een stuk beter dan Nederlandse bramen die op kleine schaal worden geteeld (niet zo efficiënt) en in plastic worden vervoert, deze krijgen een mager C’tje.
De website en app zijn in het gebruik af en toe nog wat onhandig. Niet alleen het seizoen speelt mee, maar het land eveneens. Een Nederlandse komkommer krijgt soms een B, terwijl een komkommer uit Israel A krijgt. En in de winkels staan de landen er helaas niet altijd bijgeschreven. Maar desalniettemin een aanrader.
Zelf kijk ik af en toe naar Milieucentraal, maar haal ik toch het liefste mijn groente en fruit uit de regio. Ik vind het fijn om, als ik wil, op de fiets naar de boer te gaan om te kijken hoe de groente en fruit wordt verbouwd die ik ’s avonds op mijn bord heb liggen.
Nog idealer: zelf verbouwd! Daar werk ik naar toe :)
Houden jullie rekening met de seizoenen als je groente en fruit koopt?
![]() |
Achter de schermen |