Groen eten: Koolhydraten!

Muffins van havermout, banaan en rozijnen. (yes, die 3 ingrediënten!)

De komende tijd zal ik af en toe een post schrijven over groen/duurzaam eten.
Plantaardig, gezond, lokaal, zonder afval en voor weinig geld. Vandaag de aftrap met een ik-eet-pannenkoeken-en-pizza-post.

Er zijn zoveel opvattingen over wat gezond eten is, van superfoods, glutenvrij, paleo tot aan rauw eten. Sinds 3,5 jaar eet ik plantaardig en in die afgelopen jaren heb ik veel uitgeprobeerd. Ik heb een lange tijd voornamelijk rauw gegeten (fruit! fruit! fruit! en groente), ik heb glutenvrij gegeten, suikervrij, ontbeten met groene smoothies.. Maar naast een aantal voordelen zaten er vaak ook veel nadelen aan. Het was bijvoorbeeld heel duur, ik moest heel veel eten om vol te zitten of het was heel lastig om met anderen samen te eten. Voordat ik plantaardig at dacht ik er helemaal niet bij na wat ik in mijn mond stopte, van liters cola tot aan veel snoep en koekjes. Gek dat je in een paar jaar tijd totaal anders kan gaan eten. (met als gevolg: 15 kilo lichter!)

Sinds een tijdje heb ik ‘The Starch Solution’ ontdekt.
Pizza’s, pannenkoeken, brood, sushi, burgers, patat, havermout, pasta.. Ik eet de hele dag door comfort food! Waar ‘the Starch Solution’ op neerkomt is dat je voornamelijk koolhydraten eet.
Ja, je hoort het goed. Geen ‘low carb’ maar juist ‘high carb’ eten. Lang leve de volkoren granen, volkoren rijst, bonen, (zoete) aardappel! Een belangrijk punt hierbij is dat je weinig vet eet. Absoluut geen olie en niet teveel noten/pitten/zaden/kokos etc. En plantaardig, dus geen zuivel/kaas/eieren/vlees/vis. Stiekem ben ik te lui om het helemaal uit te leggen, maar hier vind je een Nederlandse samenvatting: https://www.drmcdougall.com/pdf/dr-mcdougalls-cpb-dutch.pdf
En zelfs de Glamour schrijft er over! Ook is er een zeer leuke facebook groep waar veeeel in wordt gepost en iedereen heel leuk is!

Ik zie eigenlijk alleen maar voordelen :-)
+ Het is diervriendelijk!
+ Het is de meest groene manier om te eten
+ Je eten hoeft niet van ver te komen (bonen, granen, aardappelen, groente, fruit, kruiden uit de buurt of zelf verbouwd)
+ En zonder verpakkingen kan eveneens (doordat je veel meer zelf kookt, vers haalt/verbouwd)
+ Je kunt de hele dag door ‘comfort food’ eten zonder je schuldig te voelen
+ Je wordt heel gezond! (minder ziektes, meer energie, geen overgewicht, geen pijnklachten etc.)
+ Je kunt zoveel eten als je wil, totdat je lekker vol zit (en eveneens afvallen!)
+ Het is goedkoop! Zelfs als je biologisch wil eten hoef je niet veel geld kwijt te zijn, omdat je vooral koolhydraten eet (en die zijn goedkoop: aardappelen, rijst, bonen, granen etc.)
+ Met anderen eten is niet heel moeilijk, iedereen houdt van pizza/pasta/sushi etc. :-)

Waarschijnlijk zie ik er zelfs nog een paar over het hoofd haha

Meer lezen/recepten zoeken?:
2 blogs waar ik recepten op verzamel: Recepten & Nagerechten

Nederlandse sites: de Planteneter, eet voor je leven (en zijn links)
Ik zal binnenkort meer links zetten op de inspiratie kolom van Groene Avonturen.

En hier een aantal foto’s van hoe ik eet. :-) (zie hier mijn instagram)

Quinoa curry
Bonenburger met zoete aardappel frietjes

Zuurdesem brood met zelfgemaakte 3 kleuren hummus en bietensalade
Pizza. Pizza. Pizzaa
Vegan Moussaka
Haver pannenkoekjes. Ingredienten: havermout, water en banaan.

Gepofte zoete aardappel met broccoli
Ik eet vaak pizza’s. Dit is een speltbodem van de Ekoplaza,
je kan ook zelf makkelijk een bodem maken. Goedkoper en scheelt plastic!
Sushiiii!
Warme ontbijtjes. Hier: polenta. Meestal is het havermout :-)

2 gedachtes over “Groen eten: Koolhydraten!

  1. Aike

    Hoi Marin, Ik eet nu 80/10/10 maar ik ben de laatste tijd vooral aan het proberen wat voor mij werkt. Allemaal vegan natuurlijk, kan je misschien een blogpost schrijven over de verschillen tussen starch solution en 80/10/10? Ook hoe je je voelt enzo?

    Like

  2. Pingback: Challenge Februari: Gezond eten – marin zoekt/leert/groeit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s