De familie Buitenbeentjes

Niet alleen mensen worden in hokjes gestopt, zelfs groente en fruit krijgen een stempel opgelegd. De perfecte groente en fruit soorten krijgen klasse 1 toebedeeld. Deze groente en fruit liggen te schitteren in de schappen van de supermarkt.

Klasse 2 heeft een afwijking. Deze afwijking is maximaal 10 procent van het ideaalbeeld, daarom zijn ze niet mooi genoeg voor de supermarkt en vind je ze vaak op de markt.

Klasse 3 blijft over. Te lelijk. Te krom, te recht, te groot, te klein. Met geluk gebruikt als veevoer, maar vaak verdwijnen ze direct op de compost hoop.

Sinds kort is Klasse 2 te koop bij de Albert Heijn; de buitenbeentjes.
Vol verwachting kocht ik vorige week een doos, hoe zouden ze er uit zien? De groente en fruit die eigenlijk té lelijk zijn om in de winkel te liggen.
Ik verwachtte héle kromme komkommers en wortels, bijna vierkante kiwi’s en appels met gaten. Door de kromme wortels wist ik dat ik de goede doos te pakken had anders had ik het niet echt niet geloofd, want voor de rest trof ik namelijk een doos vol mooie groente en fruit aan.

Bizar dat deze zielige groente en fruit anders worden afgekeurd!
Ik zie: eten, voeding, voedingsstoffen.
En eigenlijk vind ik het juist wel leuk als ze een beetje raar zijn, groente en fruit met karakter, want het smaakt er niet minder om.

Ook een keer buitenbeentjes kopen?
Misschien ga ik binnenkort eens een rondje door Friesland fietsen, op bezoek bij de biologische boeren. Eens vragen of ze veel groente en fruit afkeuren en of ik die zou kunnen kopen. (dan heb ik alles in 1: lokaal, biologisch én afgekeurd, woohoo!)

Zien jullie wat er mis is met de onderstaande groente en fruit?

 

De familie Buitenbeentjes

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s