Groente opnieuw laten groeien


In Juli studeerde ik af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Komkommertijd‘ was mijn afstudeerproject, een website over groente en fruit. Met veel foto’s, recepten en artikelen.

De komende tijd deel ik verschillende artikelen van Komkommertijd, artikelen met een groen tintje.
Van groenteafval hergebruiken, verven met groente, kromme komkommers tot aan een artikel over Milieucentraal. Met zo hier en daar een aanvulling, want hou ik me zelf ook aan de tips die ik opschrijf in de artikels? 

Groente opnieuw laten groeien

Veel groenteafval beland in de prullenbak, terwijl het nog prima te gebruiken is. Zonde eigenlijk, want groente leeft door in je koelkast (en in de prullenbak) De kontjes van diverse groente kun je laten hergroeien, wat voedselverspilling tegengaat én geld bespaard.

Op m’n atelier stonden drie bakjes, met in elk bakje een andere groente. Chineze kool, sla en bleekselderij. Elke dag zat ik braaf aan mijn afstudeerproject te werken en gaf ik de groente nieuw water. En ik zag ze groeien! Elke week iets groter, iets sterker, en zodoende maakte ik onderstaande serie. Totdat ik een week (of twee) atelier en afstudeer moe was en m’n atelier links liet liggen. Met als resultaat: zielige slappe bleekselderij stengels, een bruine drap wat het kropje sla moest voorstellen en een depressieve chineze kool.
Dus echt geoogst heb ik helaas nooit van deze leuke groente tip.

Vandaar de tip: Liefde! Geef ze liefde. En zet ze op een plekje waar je ze elke dag ziet en nieuw water kan geven.  Ik zal jullie beloven dat ik het opnieuw ga proberen. Want hoe gek is het eigenlijk dat je iets weggooit waar nog leven in zit.

Geschikte groente:
Sla, andijvie, chinese kool, venkel, bleekselderij, de topjes (met groen) van wortels, prei, de bovenkant van rode biet, bosui en kool.

Zorg dat je ongeveer 4 cm van de onderkant overhoudt bij het groente snijden. Zet het kontje rechtop in een klein schaaltje met lauwwarm water. Zet het op een lichte plaats (maar niet in de volle zon) en vervang af en toe het water.
Als het nieuwe wortels heeft gevormd kun je het verplanten naar een bakje/pot met potgrond. Na een aantal weken kun je af en toe wat afsnijden om in je maaltijd te verwerken.

www.komkommertijd.nu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s