Gelijkgestemde mensen ontmoeten

In de toekomst (uh.. het liefst zo snel mogelijk) leef ik in een ecodorp, waar ik woon in een zelfgebouwd aardehuis, mijn groente oogst uit de gezamenlijke moestuin en ik samen leef met andere ‘groene’ mensen.
Tot die tijd probeer ik die manier van leven in het nu te verweven. Want ik leef NU namelijk.
Hoe kan ik op dit moment zo zelfvoorzienend/groen mogelijk leven? En op welke manier kan ik een community om me heen bouwen van gelijkgestemde mensen?

Het is zo mooi om je groene passie te kunnen delen met anderen. Om bijvoorbeeld samen projecten te verzinnen, te gaan wildplukken of samen vegetarisch/vegan te koken.
Vooral als je nog maar net interesse begint te krijgen voor groen leven is het zo fijn om mensen te leren kennen die er hetzelfde over denken, anders kun je je soms vrij alleen en niet begrepen voelen.

Maar hoe vind je gelijkgestemde mensen in jouw buurt?
In de online wereld is het eenvoudig, er zijn vele groene groepen op Facebook (zelfvoorzienend leven & wonen, minimalisme kun je leren, permacultuur, samen consuminderen, eetbare wilde planten..)
en ook op Instagram kun je makkelijk groene mensen ontmoeten. (ik heb daardoor al een paar keer in het echt met mensen afgesproken)

Maar ook offline zijn er genoeg mogelijkheden.

1459e-ximage

Je kunt:
– je aansluiten bij een Transition Town groep. “TT-initiatieven hebben een ambitieus doel: je eigen stad, wijk, dorp of streek voorbereiden op de combinatie van een minder fossiele brandstoffen en de klimaatcrisis.” Samen met de mensen uit deze groep verzin je projecten om je stad/dorp groener te maken.
meehelpen in de buurtmoestuin. Samen groente verbouwen schept een band! Op google kun je zoeken op ‘buurtmoestuin’ en daarachter je stad of dorp, meestal vind ‘ie ze dan wel.
meehelpen met een permacultuur project in de buurt.

vrijwilliger worden bij een groene/natuur organisatie. Bijvoorbeeld: GreenpeaceJongeren Milieu Actief (18-28 jaar), IVN, Woesteland (12-30 jaar) en Milieudefensie. Anderen staan ook op de wikipedia site.
– je aansluiten bij LETS. Dit is een lokaal ruilsysteem waarbij je goederen en diensten met elkaar ruilt. In Den Haag vond ik via LETS mijn yogalerares, knipte iemand mijn haar en repareerde iemand anders mijn fiets. Vele leuke mensen heb ik hierdoor ontmoet!
– naar een Tegenlicht meetup gaan waar je een Tegenlicht aflevering bekijkt en met anderen deze aflevering bespreekt en er over in discussie gaat. En blijf dan vooral tot het einde, anders is het lastig om mensen te ontmoeten.
– naar een potluck gaan. Als je vegetarisch of vegan eet is er op Facebook voor vrijwel iedere stad een groep te vinden. Zo zit ik bijvoorbeeld in de ‘Vegan Groningen’ groep, waar er regelmatig ‘potlucks’ worden georganiseerd. Bij een potluck kookt iedereen thuis een gerecht, waardoor je uit een enorme tafel met eten kunt kiezen. Dé manier om leuke mensen te ontmoeten.
– je aansluiten bij een voedsel coöperatie. Een voedsel coöperatie (ander woord: VOKO) is een groep mensen die met elkaar bij de biologische boeren en biologische groothandel inkoopt, waardoor er minder verpakking en transport is en het goedkoper is dan de natuurwinkel prijzen. Af en toe help je mee met bijvoorbeeld inpakken of het vervoer. Bij sommige VOKO’s eten ze af en toe ook samen. Ook hier: google ‘voedsel coöperatie’ of ‘voko’ en daarachter je stad. (waarvan ik weet zitten er VOKO’s in Amsterdam, Zeist, Den Haag, Groningen, Amersfoort, Sibrandabuorren, Utrecht, Almere, Zoetermeer en Texel)

13221277_1034270156610195_2268393303268845356_o
Sinds ik me ben gaan interesseren voor een duurzamere wereld heb ik al veel mensen ontmoet. In Den Haag sloot ik me aan bij LETS, bij het VOKO en ben ik geregeld naar groene evenementen geweest. Ik heb een tijdje in Leeuwarden gewoond waar ik vrijwilliger werd bij de Oerfloed, een permacultuur tuin. De mensen die ik hier heb ontmoet hebben me enorm geïnspireerd en zie ik nog steeds af en toe tijdens groene activiteiten in Leeuwarden. Ook bevinden zich in Leeuwarden de ‘Rainbow Gardeners‘, een groepje jongen mensen die met elkaar helpen Leeuwarden groener te maken. Leuk zijn ze!

Sinds anderhalf jaar woon ik in Groningen, ik kende er toen niemand die met duurzaamheid bezig was vooral door het Free Café heb ik zoveel mooie, inspirerende mensen ontmoet. Mensen die vrijwel zonder geld leven (en gelukkig zijn, klein detail), die een eigen aardehuis willen bouwen (of al aan het bouwen zijn), die van biologische boerderij naar biologische boerderij reizen en daar werken of die dagelijks voedsel redden.

IMG_8482
Het Permacultuur festival bracht me dit jaar in contact met mensen die zoveel weten over de dingen die ik nog wil weten. Ze wonen niet in de buurt, maar daarvoor is Facebook dan weer handig. (en dat kan soms ook wel een beetje als een community voelen)
En een maand geleden dacht ik opeens ‘ahh, ik wil wildplukkende mensen in de buurt ontmoeten!’ en maakte ik een Facebook groep aan voor wildplukkers uit Groningen en Leeuwarden. Waardoor ik nu heel makkelijk samen met mensen kan gaan wildplukken.

Kortom: ga dingen doen, trek de wijde wereld in, word vrijwilliger, voer actie, geef potluck feestjes of sluit je aan bij een organisatie. Met z’n allen maken we de wereld een klein beetje beter toch? En liever met z’n allen dan alleen.

Kennen jullie ‘groene’ mensen in je omgeving? En zo ja: op welke manier heb je ze leren kennen?

Reizen door Costa Rica

6 gedachtes over “Gelijkgestemde mensen ontmoeten

 1. groene vrouw

  Ik ken hier (Tilburg) weinig mensen die zo levens instelling hebben als wij.
  Jammer!
  De meeste zijn hard aan het werk voor spullen en vakantie en noem maar op, eigen eten verbouwen en inmaken doen ze niet, de Jumbo is op de hoek en daar ga ik niet de moeite voor doen word er gezegd.

  De wijde wereld intrekken is moeilijker als je een flinke moestuin hebt in wil maken voor de winter en je nog wat moet werken( maar 3 ochtenden) en niet meer de jongste bent/ niet oud maar ook niet piep ;-)
  Als wij overal naar toe zouden gaan kost dat geld en energie ( voetafdruk) die we graag in onze wintervoorraad willen steken.
  En in een EKO dorp wonen lijkt mij heel erg leuk, vooral het delen en helpen maar ook de privacy die je hebt.
  Maar ik vind het geweldig dat je zo er mee bezig bent dat geeft ons weer de kracht om onze levenshouding uit te dragen!!!
  Ga vooral zo door!

  Like

 2. izerina

  Wat bof je, in deze tijd “groen” te zijn. Zoveel informatie en mogelijkheden gelijkgestemde zielen te ontmoeten. In de jaren ’70 was dat anders en was het kleine natuurvoedingswinkeltje een ontmoetingsplek. Nog ben ik een “maffe bejaarde”, die het toilet doorspoelt met emmertjes putwater.
  Maar mensen zoals jij geven me hoop voor de toekomst.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s