Recept: Kimchi met een lokale twist

Geschreven door Sofie / Verse Aarde

Mijn broer woont in Zuid Korea en anderhalf jaar geleden kwam zijn Zuid Koreaanse schoonfamilie mee naar Nederland, mijn broer zijn schoonvader en vader hebben veel in de keuken gestaan en een hele voorraad Zuid-Koreaanse Kimchi gemaakt.
Kimchi is een gefermenteerde Chinese kool met vooral heel veel rode peper en knoflook.

Vorige week was ik bij mijn favoriete kwekerij: de Keukentuin te Zuidbroek en had ik vier Chinese kolen voor een habbekrats gekocht. Ik heb de zuurkoolpot van mijn ouders geleend en wilde kimchi gaan maken met uitsluitend lokale ingrediënten. Producten van de Keukentuin, van de groentekwekerij Noordlaren en van het Blauwe huis.

10 dagen heb ik het horen bubbelen en het resultaat vind ik zelf verbluffend smaakvol. Kimchi moet je eten met iets anders; bijvoorbeeld in een salade van een beetje gerst, courgette en een verse fijn gesneden venkel + een paar flinke lepels fijngesneden Kimchi erdoor.

De hoeveelheid Kimchi die ik heb gemaakt was goed voor 4 liter.

4 Chinese kolen
Grof zeezout (dit is mijn 5% niet lokaal product. Ik gebruik Keltisch zeezout)
6 rode bieten
5 venkels
2 appels
1 peper
3 hele knofloken
1 bos verse koriander
1 eetlepel komijn
1 eetlepel korianderzaad

DSC_1075

Snij de Chinese kolen bij de onderkant van de wortelstok af en dan halverwege snij je de Chinese koolbladen nog een keer doormidden. Deze halve Chinese koolbladen was je goed en meng je in een grote bak met handen zeezout, zodat overal tussen de bladen genoeg zeezout zit. Plaats de koolbladen alvast in de zuurkoolpot en giet er een klein beetje koud water bij zodat het net onderstaat. Laat dit een paar uur of een nacht staat. 
Spoel dan de koolbladen heel goed af, zodat je het meeste zout er af spoelt en zet de koolbladen in een vergiet. Snij de bietjes is smalle reepjes, vijzel de koriander en komijn zaadjes en doe de venkels, appels, rode peper, verse koriander en de knofloken in de keukenmachine (of snij het super fijn met de hand). Meng alles goed door elkaar, plaats het in de zuurkoolpot en stamp het goed aan.

Werk je met een zuurkoolpot? Leg dan de bijhorende steen op het mengsel. Giet wat water in de rand van de pot, strooi een beetje zout in de rand en leg de deksel erop. De pot is nu luchtdicht afgesloten. Er kan alleen nog maar lucht uit, geen lucht meer in.

Werk je met een Keulse pot? Leg dan een linnen doek op de koolreepjes, leg het plankje en vervolgens de steen er bovenop. Het mengsel moet helemaal in het vocht liggen. Dek tot slot de pot af met een doek en een elastiek eromheen.

Via marktplaats of kringloopwinkels zijn er genoeg zuurkoolpotten of Keulse potten te vinden.

Plaats de pot de eerste drie dagen in een ruimte met een temperatuur van ongeveer twintig graden. Dat is de temperatuur waarbij de aanwezige bacteriën de suikers in de pot omzetten in melkzuur. Verhuis de pot na drie dagen naar een ruimte waar het vijf tot acht graden is, de kelder bijvoorbeeld of een gat in de grond graven (dat doen veel Koreanen)

DSC_1084

Bij gebruik van de Keulse pot zal bovenin de pot steeds opnieuw een witte laag ontstaan. Verwijder deze onschadelijke laag de eerste maand wekelijks en daarna elke twee weken. Verschoon dan ook telkens de linnen doek en maak de steen en het plankje goed schoon. Bij de zuurkoolpot zal geen witte laag ontstaan.
Bij gebruik van de Keulse pot is de zuurkool na vier tot zes weken klaar. Bij de zuurkoolpot kun je de zuurkool al na twee tot drie weken gebruiken.

Ik heb de zuurkoolpot bij gebrek aan een kelder gewoon in de kamer laten staan. Heel gezellig, af en toe zo’n blub. Maar daarom heb ik hem wel al na tien dagen over gelepeld in weckpotten en in de koelkast gezet.
Kimchi is tot een half jaar houdbaar!

Goedkoop, lokaal, zeer lang houdbaar, laag in calorieën en gezond door de vele vitamines en de lactobacillen, bacteriën die bijdragen aan een gezonde darmflora. En echt heel lekker!

4 gedachtes over “Recept: Kimchi met een lokale twist

 1. Ank

  Hei Marin, klinkt lekker. Wat doe je met de kool? De bladen er weer in of mengen met de andere groeten; klein snijden? Of in het vergiet laten liggen…? ;-) Zat me net af te vragen wat ik met de bieten aan zou vangen; de enige groente die wat geworden is dit jaar; maar nu heb je me een goed idee gegeven! Ank

  Like

  1. Bericht van Sofie: Nee, je laat de Chinese kool met halve bladen in de pot gaan om te fermenteren (wel samen met de andere producten, die wel fijngesneden kunnen worden) en pas als je het gaat eten kan je het fijn snijden.
   Maar… Als je het fermenteer proces wat wil versnellen (maar de houdbaarheidsdatum dus ook verkorten) dan kan je de Chinese koolbladen wel fijn gesneden in de zuurkool-pot doen.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s