Permacultuur Festival

Het afgelopen weekend verbleef ik in een kasteel in Sint-Truiden (België) waar ik me onderdompelde in de wereld van permacultuur. (hé wat? permacultuur? check dan de blogpost hierover)

IMG_8492
Wat een fijne plek! Op het terrein was de permacultuur tuin (4 hectare) van Taco Blom, die met veel humor rondleidingen door de tuin heeft gegeven. Op het eerste gezicht een verwilderd stuk land, kijk je beter dan ontdek je de vele bessenstruiken, noten- en fruitbomen.
Waar zijn stuk moestuin (hij verbouwd groente voor 150 personen) last had van wateroverlast, zag de bodem van het voedselbos er heel gezond uit. Op de laatste dag plukte ik een doosje kersen, zwarte bessen, aalbessen en nog een aantal voor mij onbekende bessen, waardoor ik nog een aantal dagen van dit mooie stuk land heb kunnen genieten.

IMG_8510
Waar anderen zo verstandig waren geweest om regenlaarzen en bergschoenen mee te nemen, nam ik gympies mee. Het werd meteen duidelijk: deze gaan niet samen met regen en modder.
Zodoende heb ik drie dagen heerlijk op blote voeten gelopen, met grote klodders modder tussen m’n tenen.

IMG_8482
Ik volgde een wildpluk wandeling van Louise Treur waarin vele (voor mij nieuwe) wilde eetbare planten werden laten zien. Er was een lezing over voedselsoevereiniteit door Anouk Stofhof – De Leeuw waarin we bespraken hoe je tot een beter voedselsysteem kan komen.
Diego Van De Keere heeft me beter naar planten laten kijken door deze te observeren en analyseren.
In de lezing ‘voor wat, hoort niks’ van Marc Siepman dachten we na over de betekenis van geld. Hoe kun je geldloos leren denken?
& Martijn Ballemans die vanaf september de permacultuur docent is bij mijn opleiding gaf een enthousiaste introductie over permacultuur en over dragon dreaming, een mooi systeem om samen aan een project te werken en te zorgen dat het goed gaat lopen.
En dit was nog maar een deel van waar je uit kon kiezen!

Ook ontmoette ik vele inspirerende en leuke mensen. Iedereen bracht een ander mooi verhaal met zich mee. De een had z’n kantoorbaan opgezegd en werd vegetarische kok, een ander ging een jaar lang werken op permacultuur boerderijen, iemand runde al een goedlopende permacultuur zelfpluktuin en weer iemand anders staat aan de start van het bouwen van een ecodorp.
Energie! Inspiratie! Er waren iets van 250 mensen, ik had het liefst met iedereen willen praten, zo inspirerend.

Ook waren er 8 groene avonturen lezers die me aanspraken en waar ik heel blij van werd. Wat een leuke mensen lezen mijn blog! Yes!
‘S avonds werd er gitaar en didgeridoo gespeeld bij het kampvuur en werden er verhalen verteld. Er werden biertjes gedronken en de ondertekende had haar eigen thermosflesje lokale thee.

IMG_8465 IMG_8476
Hoe eet je drie dagen lokaal, zonder koelkast of kookplaat?
De eerste dag was het makkelijk, ik maakte om 5 uur ’s ochtends (het was +- 7 uur reizen met de trein) twee grote bakken salade en was voor een dag een konijn.
De twee dagen erna overleefde ik op zuurdesembrood met appelstroop, ‘overnight oats’ met appel/vlierbessensap met appel en peer. Komkommers, venkel en veel thee.
Ook verzamelde ik een mini wildpluk salade en plukte ik voor €2,50 verschillende soorten bessen/fruit.
Ik kocht een volgens de barman lokaal biertje, waar niet zo lokale rietsuiker in bleek te zitten. Ik dacht aan mijn 95% regel en dronk ‘m op. Maar voelde me enorm draaierig na dit ene biertje. (mijn lichaam is geen alcohol meer gewend geloof ik)

Helemaal in het ‘nu’ zijn, dat is aardig gelukt. Ik dacht niet aan de afgelopen en ook niet aan de komende week. (dat er geen wifi was telde mee!)
En ik was de hele dag buiten, omringd met bijzondere mensen.

Kortom: feest!
Een grote aanrader voor volgend jaar (en dat voor maar 25 euro)

(ik nam m’n camera niet mee, vandaar de weinige en niet zo goede foto’s)

IMG_8507

 

14 gedachtes over “Permacultuur Festival

 1. loenaaraya

  Verdorie! Dat ligt net om de hoek en toch wisten we het te laat… Vooral de lezing over geldloos denken lijkt me erg interessant. Hopelijk volgend jaar!

  Like

 2. chlorofyl

  Ohh wat klinkt dat leuk! En inspirerend! :) Is dit ook iets voor absolute beginners die pas sinds kort geïnteresseerd zijn in permacultuur, of moet je er al wat verder mee zijn?

  Like

 3. Pingback: Groen op vakantie – Groene Avonturen

 4. Pingback: Geld – Groene Avonturen

 5. Pingback: Dagboek: Zomerse dagen in Nederland – Groene Avonturen

 6. Pingback: Gelijkgestemde mensen ontmoeten – Groene Avonturen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s