Hoe ging het?: Water challenge

Help, het is alweer 25 januari.

1,5 maand geleden postte ik de ‘Water challenge’ op Groene Avonturen.
In het begin was ik enorm gemotiveerd, ik vulde een aantal keer per dag een liter fles water en gebruikte dit voor de afwas. En ook stond ik veel korter onder de douche.

Na de kerst en mijn vipassana retraite ben ik het regenwater-plan een beetje uit het oog verloren. Snel gaat dat, als je er niet écht bewust van bent verval je al snel in oude gewoontes. Wel kocht ik een stoommandje op marktplaats, waardoor ik nu veel minder water gebruik tijdens het koken. Ik douche ’s ochtends sinds een paar dagen koud, hihaaa. helemaal in stijl van Wim Hof. Voordeel: ik kan elke dag douchen, want binnen een minuutje spring ik uit de douche.

IMG_3401

Ook kocht ik (tweedehands) een ‘kampeer douche’. Deze kun je vullen met regenwater, in de zon leggen en binnen 3 uur warmt het water op tot 40 graden. In de winter douche ik hiermee koud. Althans, dat is de bedoeling. Ik heb dit stiekem nog niet gedaan. haha

Wat ik vooral heb gemerkt, als ik er bewust van ben, lukt het prima.
Ik vul ’s ochtends 4 flessen water met regenwater, waarvan ik er 2 in de keuken zet voor de afwas en 2 in de wc (doorspoelen en handen wassen) + ik vul de regendouche.

 IMG_3239

In mijn vorige post heb ik opgeschreven hoeveel ik per week aan water verbruikte. Vandaag een update.

Als ik me aan mijn plannen hou, kom ik uit op:

Douchen
Ik douche gemiddeld 2 minuten per dag (koud) x 8,7 liter per minuut = 121,8. Maaar het is regenwater, dus het telt niet mee :)
Oke, misschien zal ik 2x per week niet met regenwater douchen (warm) = 34,8 liter


Toilet
210 liter water per week (30 liter per dag)
De wc doorspoelen met regenwater vind ik nog wel lastig. Het kost namelijk wel iets van een liter water,
waardoor ik bijna elke keer de fles weer moet vullen. Misschien er een emmer neerzetten?
Laten we zeggen dat ik 1/3 door spoel met regenwater? Dan houd ik 140 liter over.

Water drinken
Thee 2 liter per dag
Water 1 liter per dag
7 x 3 = 21 liter

Koken
Gemiddeld 1 liter (ipv 1,5 liter)
1 x 7 = 7 liter

Afwassen, met de hand
Gemiddeld 2 liter per keer.
7 x 2 = 14 liter = regenwater

Wasmachine
0,5 keer per week de wasmachine laten draaien
Per keer is dat 56 liter x 0,5 = 27 liter
Alles wassen op de hand vind ik stiekem net iets te veel. Ik zal nog 2 wasjes per maand doen, en m’n onderbroeken op de hand haha (met wasmiddel gemaakt met regenwater)

Tanden poetsen / Handen wassen
Gemiddeld 2 liter water per dag?
7 x 2 = 14 liter.

Het eindresultaat: 243,8 liter water, in plaats van 505,1 liter. Yes!
Nu nog de dagelijkse uitvoering. Over een paar maanden zal ik jullie laten weten of dat is gelukt.

IMG_3386

13 gedachtes over “Hoe ging het?: Water challenge

 1. Susanne Verboom

  Wat goed wat goed wat goed dat je dit doet ! Ik ben echt geïnspireerd. Ik voel me soms intens schuldig met al dat water verbruik. Zonde! Regenwater opvangen is een top idee. Thanks voor de inspo!

  Like

 2. Jeetje wat goed zeg. Wij hebben hier (nog) geen regenton dus eigenlijk is dat mijn excuus om nog geen gebruik te maken van regenwater. Maar als ik jou verhaal zo lees is het wel erg inspirerend! Ik snap dat alles wassen op de hand teveel werk is. Ik ga daar ook niet aan beginnen, je moet toch soms prioriteiten stellen ;)

  Die kampeerdouche is wel echt heel leuk! Ik wist niet dat dat bestond. In de zomer ideaal zodat je toch warm kan douchen zonder het milieu te belasten!

  Like

  1. Er zijn gelukkig ook dingen die je kunt doen als je geen regenton hebt.
   Bijv:
   – emmer onder de douche
   – koud water opvangen als je wacht op warm water (met afwassen etc.)
   – minder vaak en korter douchen
   – baksteen in de toiletbak leggen
   – met stoommandje koken
   etc.
   Zal er binnenkort eens een post over schrijven!

   Like

 3. Fantastisch! Dat is echt een fikse besparing! Ik probeer ook wat water uit te sparen door het badwater van de kindjes te gebruiken om het toilet door te spoelen. In het huis dat we nu aan het verbouwen zijn zullen de toiletten en wasmachine aangesloten worden op de regenput. Dat is gemakkelijker dan flessen vullen 😄.

  Like

 4. Galina

  Wooooooww, dit vind ik echt echt echt gaaf. En koud douchen, petje af! Ik las dat het ook goed is voor je huid, maar ik denk dat ik het niet trek (#aansteller). Ik ben heel benieuwd naar een update hierover over een tijdje!

  Like

 5. chlorofyl

  Zoo, dat is best netjes! Toch je waterverbruik al gehalveerd! Ik moet eerlijk zeggen dat ik qua water nog niet heel zuinig bezig ben, op het feit dat ik vrij kort douche (<5 minuten) na. Maar ik woon ook nog in een studentenhuis, dan is het niet zo makkelijk om als enige hiermee bezig te zijn. Ik ben benieuwd hoe het je over een paar maanden vergaat! Vooral het koud douchen… knap hoor, zo in de winter!

  Like

  1. Ik vind het ook wel lastig, ik woon inderdaad ook met meerdere mensen samen.
   En deel met 1 de douche en toilet. Het was veel handiger geweest als ik alles voor mezelf zou hebben. Nu durf ik niet altijd met regenwater de wc door te spoelen etc. haha

   Like

 6. Super! Ik ga vanaf februari bijhouden wat wij/ik gebruiken. We wonen samen dus dan is het soms iets moeilijker om het onder controle te hebben maar gelukkig vind mijn vriend het ook super leuk om bewust te leven en gaat het stapje voor stapje steeds beter :). Helaas wonen we nu nog in een huurhuis wat we niet helemaal om kunnen gooien maar misschien nog wat inspiratie om te delen :
  Wat wij doen :
  – Douchen : maximaal 2x per week, we staan in een bak waarin we het water opvangen. Als die vol is, stoppen we met douchen. In die bak doen we gelijk de handwas (een grotere was staan we in en lopen we overheen in de bak :) ) met Seepje. Dat water gebruiken we om de wc mee door te spoelen.
  – Afwassen : 1 keer per dag, met de hand. Dat water gebruiken we om de wc door te spoelen.
  – Koud water opvangen voor dat het warm word, gebruiken om te drinken.

  Het is soms moeilijk om niet even voor de makkelijke weg te gaan maar door te zien wat voor water je allemaal wel niet zo weggooit/door de wc kan spoelen, dat maakt al super veel bewust. Ik wil het liefst de wc niet meer normaal doorspoelen, zo zonde!

  Like

  1. Wat een goed idee van die bak!
   En ook een goede van de afwas, ik doe het nu steeds gewoon in de gootsteen, maar dan kan ik het water niet opvangen.
   Dank voor de tips! (en je inspirerende instagram :))

   Zo zonde inderdaad, de wc normaal doorspoelen. Lastig om in een huurhuis daar iets aan te doen. Mijn droom (nouja, het gaat gewoon lukken hah) is een zelfvoorzienend huis met compost wc.

   Like

 7. antsje

  Super om zo water te besparen. Ik heb al een tijdje een gieter met water in de wc staan.
  Mij vraag is wel; afwassen, kook je het water eerst?
  Ik wil zelf echt graag meer water besparen en omdat we een regenton hebben zijn er talloze mogelijkheden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s